Evropsko sodišče presodilo

Muslimanska dekleta morajo na mešane tečaje plavanja

G.G./STA
10. 1. 2017, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes pritrdilo odločitvi švicarskih oblasti, ki so oglobile muslimanska starša, ker svojima hčerkama zaradi vere nista dovolila na tečaj plavanja za oba spola.

Profimedia
Lahko tudi v burkiniju, a skupaj s fanti.

Starša, dvojna državljana Turčije in Švice, sta se obrnila na sodišče v Strasbourgu zaradi globe, ki so jima jo izrekle švicarske šolske oblasti, ker hčerkama nista dovolila na mešan tečaj plavanja, ki je del učnega načrta pri pouku telovadbe. V tožbi sta zatrdila, da je zahteva šolskih oblasti v Baslu kršila njuno pravico do svobode misli, vesti in vere, določene v 9. členu evropske konvencije o človekovih pravicah.

Evropsko sodišče je sicer priznalo, da je bila zahteva poseg v svobodo vere, vendar je presodilo, da je poseg predstavljal legitimen cilj za zaščito tujih učencev pred socialno izključenostjo.

Sodišče je poudarilo, da imajo šole pomembno vlogo pri spodbujanju socialne integracije, še posebej pri otrocih priseljencev. Ob tem je izpostavilo, da so oblasti v Baslu poskušale doseči kompromis s staršema, med drugim bi dekletoma na tečaju dovolili nositi burkini.

Evropsko sodišče je presodilo, da je bila globa, ki so jo izrekle švicarske oblasti - 350 švicarskih frankov za vsakega starša na otroka, skupaj torej 1400 frankov (1300 evrov) - primerno odmerjena.