Protekcionizem

Le Pen: Selitev proizvodnje iz Francije bo obdavčena

B.K.
10. 1. 2017, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V okviru kampanje za predsedniške volitve Le Penova sledi Trumpu - z obljubami po gospodarskem protekcionizmu.

Reuters
Marine Le Pen

Vodja stranke Nacionalna fronta in kandidatka za predsednico Francije Marine Le Pen se zgleduje po novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Kakor Trump, ki je avtomobilski industriji zagrozil z višjimi davki na uvoz produktov proizvedenih v tretjih državah, tudi Le Pen meni, da »protekcionizem deluje.«

»Ne moti me razložiti francoskim podjetjem, da se ne morejo izogniti davku, ki bi ga morali plačati Franciji, da ne morejo iti ven [seliti proizvodnje] brez posledic,« je dejala Le Pen v televizijskem intervjuju in dodala: »Bila je storjena odločitev, odločitev za patriotizem,« poroča britanska tiskovna agencija Reuters.

Francoska proizvajalca avtomobilov Renault in PSA Peugeot Citroen imata svoje proizvodne verige locirane tudi v Španiji, vzhodni Evropi in Turčiji. Del pa tudi v slovenskem Revozu, kjer bi naj februarja začeli s sestavljanjem novega Clia 4.

Le Pen tako ponavlja Trumpove slogane, saj je tudi on predlagal davke na uvoz vozil proizvedenih v tujih državah. »[Trump] izvaja ukrepe, ki jih jaz zahtevam že leta,« je bila jasna Le Pen.

Javnomnenjske ankete sicer kažejo, da se bo Marine Le Pen na letošnjih predsedniških volitvah uvrstila v drugi krog.