Moč nevihte

Padlo je slavno »drevo s tunelom«

B.K.
9. 1. 2017, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V kalifornijskem državnem parku Calaveras se je po hudi nevihti podrlo eno izmed najbolj ikoničnih dreves na svetu. Ogromna sekvoja s »tunelom« v deblu.

Wikimedia commons
Orjaška sekvoja pred padcem.

Mogočnim snežnim nevihtam v ameriški zvezni državi Kaliforniji plačujejo davek tudi drevesa. Tako je v nedeljo svoje življenje na planetu končalo eno izmed najstarejših in najbolj poznanih dreves na svetu. Drevo, ki so ga ljubiteljsko poimenovali »The Pioneer Cabin Tree,« je posebej znano zaradi ogromne odprtine, pravzaprav predora skozi svoje deblo, ki ga je pred 137 leti vanj izklesal neznani avtor.

Predor skozi deblo orjaške sekvoje je bil tako ogromen, da so skozenj lahko vozili avtomobili. Zadnja leta je bil sicer prehod dovoljen le pohodnikom.

»Danes smo izgubili starega prijatelja,« je na facebooku zapisal lokalni prebivalec Jim Allday, iz Združenja velikih dreves pa so sporočili: »To ikonično in živo drevo je očaralo mnogo obiskovalcev. A nevihta je bila preveč zanj.«

Nekatere orjaške sekvoje v državnem parku Calaveras so sicer stare več kot 1000 let, v višino pa lahko merijo preko 75 metrov.