Zanimiv pogovor

Podnebni skeptik Trump se je srečal z Alom Gorom

G.G./STA
6. 12. 2016, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore se je v ponedeljek odpravil na dogovorjeni sestanek z Ivanko Trump o podnebnih spremembah in okolju, nato se je z njim želel srečati še njen oče, novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump. Gore je dejal, da je bil pogovor zelo zanimiv in da ne bo zadnji.

Profimedia
Al Gore se je srečal tudi z Ivanko Trump.

Al Gore je leta 2000 osvojil pol milijona več glasov kot George Bush mlajši, vendar je izgubil volitve, ker je republikanec osvojil več elektorskih glasov. Na letošnjih volitvah je podobno, saj je Donald Trump osvojil 306 elektorjev, demokratska kandidatka Hillary Clinton pa 232, ob tem pa kar 2,6 milijona glasov volivcev več.

Gore se je po porazu posvetil podnebnim spremembam in leta 2007 je za svoje delo na tem področju prejel Nobelovo nagrado za mir. Trump je med kampanjo trdil, da so podnebne spremembe prevara, ki si jo je v svojo korist izmislila Kitajska. Pred kratkim je sicer za New York Times povedal, da ima glede tega vprašanja odprto glavo.

Ivanka Trump ne sodi med tako imenovane podnebne skeptike, ki so našli zavetišče v republikanski stranki. Srečanje z njo je bilo na koncu krajše kot srečanje s Trumpom in Gore je dejal, da je šlo za zelo dolg in produktiven sestanek ter iskreno iskanje skupnega jezika.

Nekaj razburjenja, predvsem pa smeha, je v ponedeljek sprožil še sedanji podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki je dejal, da se bo leta 2020 potegoval za predsednika ZDA in še za vse mogoče druge položaje. Kasneje je pojasnil, da ne izključuje ničesar, še posebej zato, ker bo leta 2020 mlad le 78 let.