TERORIZEM

V Turčiji vse manj turistov

K.A.
31. 10. 2016, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po številnih terorističnih napadih in poskusu vojaškega udara v Turčiji so se prihodki v za državo zelo pomembni turistični panogi dramatično zmanjšali.

STA

V tretjem četrtletju je država s turizmom ustvarila 32,7 odstotka manj prihodkov kot pred letom dni, so danes sporočili iz statističnega urada Türkstat.

Že v letošnjem drugem četrtletju je panoga utrpela padec turističnih prihodkov za 35 odstotkov.

Po podatkih turškega ministrstva za turizem obiskovalci iz tujine k turističnim prihodkom države še vedno prispevajo več kot 70 odstotkov. Turistična panoga je eden od najpomembnejših virov deviznih prihodkov za državo, ki se sooča s kroničnim primanjkljajem v zunanji trgovini.

Po zadnjih statističnih podatkih ministrstva se je število turistov iz tujine v prvih devetih mesecih letos zmanjšalo v primerjavi z enakim obdobjem lani za skoraj 32 odstotkov. Med njimi je še vedno največ Nemcev, ki pa jih je septembra prišlo v Turčijo več kot 36 odstotkov manj kot pred letom dni.

Poleti 2015 je v Turčiji vnovič izbruhnil kurdski konflikt. Poleg tega se je povečalo število napadov pripadnikov skrajne skupine Islamska država. Junija so njeni skrajneži napadli mednarodno letališče Atatürk v Istanbulu, julija pa je za zaostritev razmer poskrbel še poskus vojaškega udara.