PAPEŽ FRANČIŠEK

"Obstaja veliko več stvari, ki nas združujejo, kot pa tistih, ki nas ločujejo"

K.A./STA
31. 10. 2016, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Papež Frančišek in voditelji luteranske cerkve so se v mestu Lund na jugu Švedske udeležili ekumenske molitve v okviru praznovanj 500. obletnice reformacije, ki bo prihodnje leto.

STA

Papež je ob tem dejal, da so katoličani in luterani s tem stopili na skupno pot sprave. "Imamo priložnost, da popravimo ključni trenutek naše zgodovine in gremo prek sporov in nesporazumov, ki so nam večkrat onemogočili, da bi razumeli drug drugega," je poudaril v svoji pridigi. Dodal je, da je bila ločitev neizmeren vir trpljenja in nerazumevanja.

"Priznavamo, da obstaja veliko več stvari, ki nas združujejo, kot pa tistih, ki nas ločujejo," pa je dejal generalni sekretar Svetovne luteranske zveze, ki združuje luteranske cerkve po vsem svetu, Martin Junge. Zveza je bila leta 1947 ustanovljena prav v Lundu, ki je eno od najstarejših švedskih mest.

Univerzitetno mesto s 110.000 prebivalci ima dolgo versko tradicijo. Mestna katedrala je bila posvečena leta 1145. V srednjem veku je bil Lund pomembno cerkveno središče, na vrhuncu je bilo v mestu 27 cerkva, po reformaciji sta ostali samo dve.

Katedrala vsako leto privabi okoli 700.000 turistov, ki občudujejo njeno arhitekturo in astronomsko uro iz leta 1424, na kateri so astrološka znamenja.

Papež Frančišek bo v okviru obiska na Švedskem, ki ga je začel danes, obiskal tudi Malmö, ki je od Lunda oddaljen 20 kilometrov. Tam se bo skupaj z luteranskimi voditelji udeležil dogodka v večnamenski dvorani, ki ima prostora za 10.000 obiskovalcev. V torek pa bo na mestnem nogometnem stadionu daroval mašo, na kateri pričakujejo do 18.000 vernikov.