Nerodnost

VIDEO: Melania Trump ujeta pri prepisovanju od Michelle Obama

G.G./STA
19. 7. 2016, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob zvokih glasbe "We are the champions" je Donald Trump vstopil na oder republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu izza svetlobe in dima kot boksarski prvak in nato z nekaj besedami naznanil svojo soprogo Melanio.

Profimedia
Melania med govorom na konvenciji.

Vse pa kaže, da Melania vendarle nima pretirano spretnih piscev govorov ali pa rada sama kaj prepiše. Ameriški mediji so jo hitro ujeli. Analiza je pokazala, da je del njenega govora dobesedno enak govoru, ki ga je imela Michelle Obama na demokratski konvenciji v Denverju leta 2008.

Melanie leta 2016

"Starši so mi vcepili vrednote. Da moraš trdo delati, da boš v življenju dosegel, kar želiš. Da moraš držati besedo in da moraš narediti, kar si obljubil. Da moraš biti spoštljiv do ljudi. Naučili so me, kako živeti v skladu z vrednotami in moralo. To prenašam naprej na sina," je dejala Melania in dodal: "Te vrednote moramo prenašati na naslednje generacije. Ker hočemo, da bodo otroci tega naroda vedeli, da sta edini omejitvi zanje moč njihovih sanj in volja, da sanje uresničijo.".

Michelle leta 2008

Michelle Obama pa je leta 2008 dejala: "Z Barackom sva bila vzgojena v skladu z istimi vrednotami. Da moraš trdo delati za tisto, kar želiš doseči v življenju, da moraš držati besedo, da moraš narediti, kar si rekel, da boš naredil, da moraš z ljudmi ravnati spoštljivo in z dostojanstvom, čeprav jih ne poznaš in čeprav se z njimi ne strinjaš."

Nadaljevala je: "Z Barakom sva se dogovorila, da bova živela v skladu s temi načeli in jih prenašala na naslednjo generacijo. Ker želiva, da najini otroci - in vsi otroci tega naroda - vedo, da sta edini omejitvi za njihove dosežke njihove sanje in njihova volja, da delajo zanje."

Čudovita majhna, nekoč komunistična država

Melania je sicer začela z zagotovitvijo, da mož ljubi svojo državo tako kot ona. Ni mislila na rojstno državo Slovenijo, ki jo je sicer omenila in opisala kot čudovito majhno, nekoč komunistično državo, ampak ZDA. Navedla je datum pridobitve ameriškega državljanstva in dejala, da je bil to zanjo največji privilegij na svetu.

Melanijin govor se je znašel na naslovnicah svetovnih medijev. Očitajo ji, da je prepisala del govora Michelle Obama iz leta 2008. Poslušajte posnetek in presodite sami. 

"Zelo sem ponosna na vašo izbiro mojega moža za predsednika. Zagotavljam vam, da je zelo ganjen. Z njim sem 18 let in odkar sva skupaj se zavedam njegove ljubezni do države," je zagotovila Melania, ki je opisala svojo "čudovito" družino in starše, ki so jo naučili morale in vrednot, kar prenaša na sina Barrona.

V govoru je izrekla posebno priznanje dolgoletnemu senatorju Bobu Dolu, ki je nekoč delal kot lobist za Slovenijo, večinoma pa je prepričevala konvencijo in Ameriko, da ima Donald rad Ameriko in da se bo boril zanjo ter za vsakega posameznika v Ameriki ne glede na raso ali etnični izvor. Njegov nastop v času izbire strankarskega kandidata naj bi dokazal, da je prijazen, pošten in ljubeč, zvest družini, prijateljem in državi.

"V Trumpovi družini je veliko ljubezni," je dejala. Zagotovila je, da ima energijo in nadarjenost ter dobroto srca, kar bo vse uporabil za velike namene. Govor je sklenila s tradicionalnim pozivom bogu, naj blagoslovi Ameriko.

Profimedia
Kdo ima lepšo frizuro? Melania ali Donald?

Spretnejša od Ala Gora

Spet je zazvenela glasba skupine Queens in Donald je prišel na oder, da objame ženo, pri čimer sta si dala nekaj poljubčkov. Njun objem je bil prisrčen in daleč od tistega, ki ga je leta 2000 uprizoril Al Gore, ko je dal minuto dolg poljub ženi, zaradi česar se iz njega še danes norčujejo. Trumpu se po poroki s tremi lepoticami ni treba dokazovati na tem področju.

Dokazovati se mora na političnih področjih, za kar so skušali poskrbeti drugi govorci. Pred Melanio Trump je nastopil nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, ki je množico spravljal na noge z zelo resnimi obtožbami na račun predsednika Baracka Obame in predsedniške kandidatke demokratov Hillary Clinton. Začel je z glasno, občasno preglasno, podporo policistom, kričal je, da je le ena Amerika, ne črna in modra, kar je letelo na pobijanje med temnopoltimi in policisti.

Zatrdil je, da je zaslužen za ureditev razmer v New Yorku in ostro napadel medije in Clintonovo, da tako grdo napadajo Trumpa, ki je dober človek, dober oče, dober dedek, ki je vedno pomagal policistom. Ostro je napadel Obamo, ker je preveč politično korekten, da bi islamskim teroristom rekel islamski teroristi. Največja groza pa je, da Obama Iranu daje denar za napade na ZDA, Clintonova pa želi v državo pripeljati islamske teroriste, skrite med sirskimi begunci.