Svet

8-letni deček se preživlja s hrano, ki jo begunci odmetavajo

M.J.
25. 9. 2015, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Deček živi z mamo in dveletno sestro v revščini. Za begunci je pobiral stvari, ker je mislil, da jih bo lahko prodal, z denarjem pa mu bo lahko mama kupila stvari, ki jih potrebuje za šolo.

Facebook

Zoltan Vranka, 8-letni deček pobira stvari ob progi na periferiji Horgoša. Nabira hrano, vodo in oblačila, ki so jih za seboj na svoji poti proti Madžarski pustili begunci. Njegova zgodba je raznežila vse.

Dečkova mama Silvija je dejala, da ne ve, kdo je objavil fotografije, na katerih se vidi njenega sina, kako v rokah drži vrečke. Trdi, da kljub temu, da se v vrečkah vidi kruh in paštete, deček domov ni prinesel hrane, temveč samo oblačila, za katera je mislih, da jih bo lahko prodal in tako zaslužil nekaj denarja za družino.

Facebook

Silvija živi z Zoltanom in hčerko Izoldo v hiši brez elektrike. Živi od socialne pomoči, deček, ki je ravno začel obiskovati šolo, pa še vedno nima vseh potrebščin, ki bi jih potreboval. »Vidi kako mi je težko in kako ju komaj preživljam, zato je stvari prinesel domov. Nam je težko, toda kako je šele beguncem, ki so ostali brez hiš in lastnine. Najtežje mi je bilo gledati ženske z otroci,« je dejala njegova mati.

Ko so fotografije zaokrožile po družabnih omrežjih, so se zganile tudi lokalne oblasti, ki so se odločile pomagati.