Svet

Nasina sonda uspešno prestala polet mimo Plutona

STA/G.G.
15. 7. 2015, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vesoljska sonda New Horizons ameriške vesoljske agencije Nasa, ki se je v torek prvič doslej približala Plutonu, je uspešno prestala polet mimo pritlikavega planeta na robu našega Osončja. Kot so sporočili iz Nase, je sonda v torek zvečer po srednjeevropskem času na Zemljo poslala signal, ki kaže, da vsi njeni sistemi delujejo in da nadaljuje pot.

Reuters

"Vse je tako, kot smo načrtovali. Plovilo je zdravo," je sporočila vodja operacij misije New Horizons Alice Bowman. Znanstveniki so se bali, da bo sonda ob Plutonu trčila v vesoljski drobir, za kar je po njihovi oceni obstajala verjetnost 1:10.000. Ob tem so opozarjali, da se razmere v Kuiperjevem pasu, kjer se nahaja Pluton, lahko hitro spremenijo.

Sonda se je Plutonu najbolj približala v torek ob 13.49 po srednjeevropskem času, ko je s hitrostjo 49.300 kilometrov na uro letela 12.430 kilometrov nad njim. Potrdilo, da je s sondo vse v redu, so znanstveniki dobili okoli 13 ur po zgodovinskem dosežku.

Pol tone težka kovinska sonda v velikosti manjšega klavirja, polna najrazličnejših instrumentov je zbirala podatke in snemala fotografije o pritlikavem planetu, o katerem za zdaj vemo zelo malo. New Horizons se je tudi na 29.000 kilometrov približala največji od petih Plutonovih lun, Haronu. Fotografije in podatki bodo na Zemljo curljali še v prihodnjih mesecih, vsi pa naj bi bili zbrani šele po več kot letu dni.

Pluton je dolga leta veljal za najbolj oddaljeni planet v našem osončju, leta 2006 pa so ga prekvalificirali v pritlikavi planet. Šele zdaj, ko se mu je sonda dovolj približala, je znana njegova velikost, in sicer ima premer 2370 kilometrov. Sonda je že pred dnevi zaznala "polarno kapo" iz ledu ter dušik, ki se iz Plutonove atmosfere razliva v vesolje.

Na Zemljo so že prispele tudi prve fotografije, ki jih je sonda posnela v ponedeljek. Na njih je jasno opazna svetla lisa v obliki srca, zaradi česar je Pluton v medijih že dobil vzdevek Srčkasti planet.

Podatki o Plutonu naj bi pomagali najti tudi odgovore o izvoru Zemlje ter o tem, ali bi bilo tudi drugod možno življenje.

Zgodovinski dosežek je zaokrožil prvo veliko obdobje raziskovanja Osončja - Nasine sonde so pred tem že letele mimo Merkurja, Venere, Marsa, Jupitra, Saturna, Urana in Neptuna.

Sonda New Horizons je šla na pot 19. januarja 2009 iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. Do Plutona je potovala devet let in pol in prepotovala skoraj pet milijard kilometrov. Misija je ZDA stala 700 milijonov dolarjev.