Svet

Na vlaku se je zažgal in zanetil smrtonosni požar

STA
30. 6. 2015, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V požaru na hitrem vlaku na Japonskem sta danes umrla dva človeka, dva pa sta huje ranjena, ko se je neki moški polil z vnetljivo tekočino in sežgal med vožnjo na vlaku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Wikipedia

Vlak je bil na poti iz prestolnice Tokio proti mestu Osaka na zahodu države. Zaradi vdihavanja dima so morali zdravniško pomagati okoli 20 ljudem, poročala japonska televizija NHK, ki navaja oblasti.

Moški, ki je umrl, se je pred tem polil z  vnetljivo tekočino in nato sežgal. V drugem delu istega vagona so na tleh našli mrtvo žensko, ki se je verjetno zadušila zaradi dima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vlaku je bilo okoli tisoč potnikov, ko so ga ustavili zaradi požara kakih 70 kilometrov od prestolnice. Po poročanju medijev je strojevodja našel moškega v plamenih v stranišču, vlak pa se je ustavil, potem ko je nekdo potegnil za zasilno zavoro. Po poročanju japonskih medijev, naj bi bil moški star 71 let.

Železniški promet na odseku so začasno ustavili.

Hitri vlak med Tokiom in Osako so vzpostavili leta 1964, z njim pa se dnevno v poprečju prepelje več kot 400.000 ljudi. Hitri vlak pelje do 285 kilometrov na uro, dnevno pa na progi vozi okoli 300 vlakov.

Do danes na hitrih vlakih na Japonskem v pol stoletja delovanja še niso zabeležili nesreč, ki bi zahtevale mrtve ali ranjene, so sporočili iz japonskih železnic.