Svet

V Argentini množični protesti zaradi družinskega nasilja

STA
4. 6. 2015, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V več argentinskih mestih so v sredo potekali množični protesti, na katerih se je zbralo več sto tisoč ljudi. V prestolnici Buenos Aires in več kot 100 drugih mestih so protestniki zahtevali konec družinskemu nasilju. Proteste je vzpodbudila vrsta nasilnih umorov žensk. Podobne proteste so pripravili tudi v Čilu, Urugvaju in Mehiki.

arhiv Svet24

Protestniki v Argentini so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nosili transparente, na katerih je pisalo: Mačizem ubija in Dovolj mrtvih. Protestnike sta javno podprla argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi in predsednica države Cristina Kirchner.

Argentino je nedavno pretresel umor vzgojiteljice v vrtcu, ki ji je njen odtujeni mož prerezal vrat pred njeno skupino malčkov, in smrt 14-letnice, ki jo je zaradi nosečnosti do smrti pretepel njen fant. Prav tako je bila javnost zgrožena nad smrtjo ženske, ki jo je njen nekdanji fant sredi dneva zabodel v eni od buenosaireških kavarn.

Argentina je leta 2012 sicer sprejela ostrejšo zakonodajo, ki za smrt zaradi družinskega nasilja predvideva dosmrtno kazen. Kljub temu je lani zaradi družinskega nasilja umrlo 277 žensk.