Svet

Ameriški predstavniški dom v podporo medicinski marihuani

STA
4. 6. 2015, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predstavniški dom ameriškega kongresa, v katerem imajo večino republikanci, je v sredo z 242 glasovi proti 186 podprl predlog, ki zveznemu pravosodnemu ministrstvu prepoveduje ukrepanje proti marihuani v medicinske namene. Ta sicer po zveznem zakonu ostaja nevarno in nezakonito mamilo.

Reuters

Glasovanje v predstavniškem domu je le formalnost, saj se je administracija predsednika ZDA Baracka Obame odločila, da se ne bo vmešavala v zadeve okrog medicinske marihuane, ki je danes legalna v polovici od zveznih držav ZDA.

Za to, da pravosodno ministrstvo ZDA pusti pri miru proizvajalce, prodajalce in uporabnike medicinske marihuane, je poleg velike večine demokratov glasovalo kar 67 republikancev.

Za las pa je bil poražen predlog, ki bi zvezni vladi naročil, naj drži prste stran tudi od držav, kjer je dovoljena marihuana v rekreacijske namene. Za zdaj sta to le Kolorado in država Washington, kmalu pa se jim bodo pridružile še druge. Obamova administracija se je odločila, da se tudi v to ne bo vpletala, dokler imajo države zadeve dobro urejene in pod nadzorom.