Svet

Merklova zagotavlja: Islam spada v Nemčijo

STA/J.P.
12. 1. 2015, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po srečanju s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem v Berlinu spričo terorističnih napadov v Parizu in povečanja protiislamskega razpoloženja zatrdila, da je islam del Nemčije in da spada v Nemčijo.

Reuters

"Sem zvezna kanclerka vseh Nemcev. To vključuje vse, ki tu dolgoročno bivajo, ne glede na njihove korenine in poreklo," je dejala Merklova na skupni novinarski konferenci. Ne glede na vero so dobrodošli vsi, ki želijo spoštovati nemške zakone in znajo jezik, je dejala, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Se je pa nemška kanclerka zavzela za okrepitev medverskega dialoga. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so muslimani v Nemčiji jasno potegnili ločnico, "kje se nasilje lahko uporablja kot sredstvo za reševanje konfliktov in da tukaj izražamo jasen ne".

Tudi turški premier Davutoglu je opozoril, da se ne sme povezovati islama s terorizmom. Dejal je, da tudi Turčija ni nikoli primerjala morilskega pohoda neonacistov celice NSU "s krščanskimi teroristi".

Nemška kanclerka se je zavzela za okrepitev medverskega dialoga.

Na drugi strani pa se je moral braniti pred očitki, da Turčija naredi premalo v boju proti islamskim teroristom. Opozoril je, da so tovrstni očitki neupravičeni in da turške oblasti tesno sodelujejo z nemškimi, pripravljeni pa so tudi na sodelovanje med obveščevalnimi službami.

Podprla ga je tudi Merklova in spomnila, da sta Nemčija in Turčija zaveznici. "Včasih imamo različne poglede o določenih zadevah. A to nam ne preprečuje, da ne bi stali z ramo ob rami proti terorizmu." je dejala.

Davutoglu je tudi potrdil, da je nekaj dni pred terorističnimi napadi v Parizu v Turčijo dopotovala partnerica enega od teroristov, Hayat Boumeddiene. Kot je povedal, je v Turčijo prišla z letalom iz Madrida, nato pa dan po napadu na satirični tednik Charlie Hebdo prečkala mejo s Sirijo.

Ne glede na vero so dobrodošli vsi, ki želijo spoštovati nemške zakone in znajo jezik, je dejala.

Zavrnil je tudi očitke, zakaj ji turške oblasti niso preprečile odhoda v Sirijo. "Da bi osumljencem preprečili pot, bi morali najprej dobiti informacije, da so osumljeni," je dejal in pojasnil, da je Turčija doslej izgnala okoli 1500 do 2000 tujcev, ki so bili na "črnih listah" zavezniških obveščevalnih služb.

Boumeddiene je bila partnerka Amedyja Coulibalyja, terorista, ki je v petek v Parizu zajel več talcev v judovski trgovini. Po obračunu s policijo je bil ubit, umrli pa so tudi štirje talci. Dan pred tem je Coulibaly ubil tudi policistko, ranil pa še dva človeka.

Sodeloval naj bi skupaj z bratoma Saidom in Cherifom Kouachi, ki sta v sredo v napadu na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi, 11 pa ranila. Tudi ona sta bila ubita v obračunu s policijo v petek.

Davutoglu je sicer na svoj prvi obisk Berlina po prihodu na položaj prišel tudi z namenom pridobivanja podpore pri prizadevanjih Turčije za članstvo v Evropski uniji. Kot je dejal, bi bilo članstvo muslimanske države v EU "pomemben signal miru svetu".

Merklova pa je po poročanju dpa izrazila dvom v polnopravno članstvo Turčije, saj da pristopna pogajanja, ki so se začela že leta 1999, napredujejo le po polžje. Vseeno je menila, da bi se morala nadaljevati in da bi Turčija lahko odprla tudi poglavje o pravni državi. Je pa problemov veliko, je še menila.