Svet

Na jugovzhodu pustošijo požari

STA
17. 10. 2013, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na jugovzhodu Avstralije pustošijo obsežni požari, gasilci pa opozarjajo, da je verjetno nastala velika materialna škoda, saj naj bi bilo uničenih vsaj sto hiš. V zvezni državi Novi Južni Wales divja sedem večjih požarov, njihovo gašenje pa otežujejo močan veter in za ta čas nenavadno visoke temperature, ki segajo do 34 stopinj Celzija.

Reuters

"Če nam bo uspelo današnji dan prestati z manj kot sto uničenimi domovi, bomo lahko srečni," je danes dejal glavni podeželski gasilski komisar v Novem Južnem Walesu Shane Fitzsimmons. Za zdaj sicer niso zabeležili nobenih smrtnih žrtev ali ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gasilci poročajo o izredno slabih pogojih za gašenje. Ognjeni zublji se zaradi vetra in vročine hitro širijo, tegobe pa gasilcem povzroča tudi gost dim.

Požari so v avstralskih poletnih mesecih med decembrom in februarjem sicer pogosti, a avstralske oblasti pričakujejo letos še posebej težavno sezono zaradi majhne količine padavin, poleg tega pa vremenoslovci napovedujejo, da bo tudi v prihodnje vreme ostalo vroče in suho.