Vse več pritožb

Prodajalci ves dan v maskah: omedlevice, glavoboli in druge reakcije

P.K.
30. 9. 2020, 06.57
Deli članek:

Zaščita na obrazu je nujno zlo tega časa. Nekateri z njo nimajo težav, drugi pa verjamejo celo v to, da so maske zelo škodljive.

Dreamstime
Zaposleni v trgovinah sindikatu poročajo o pogostih glavobolih in drugih nevšečnostih pri počutju in zdravju, ki jih pripisujejo nošenju mask.

Slovenci so se razdelili na tiste, ki so izredno vestni pri nošenju mask in s tem nimajo težav, in tiste, ki so proti njim in so prepričani, da so posredno nevarne zdravju.

Sploh slednji vztrajajo, da so maske gojišče virusov in bakterij in s tega vidika predstavljajo nevarnost za tistega, ki jo nosi, ter da obrazna zaščita preprečuje prehod molekul kisika ali ogljikovega dioksida, kar pomeni, da v večini dihamo svoj izdihani zrak in težje pridemo do kisika. Maske naj bi torej po njihovem prepričanju zmanjševale vnos kisika, kar bi lahko vodilo do zastrupitve z ogljikovim dioksidom.

Kaj pravi stroka

Inštitut Jožef Stefan (IJS), ki je pred kratkim sodeloval pri testiranju prepustnosti mask za nanodelce in njihove primernosti za kakovost dihanja, se je ukvarjal s tem uveljavljenim prepričanjem in na podlagi testiranj ugotovil, da to ni mogoče. Sporočili so, da maske, ki jih uporabljamo za zaščito pred koronavirusom, ne filtrirajo kisika, ki je v zraku, zato njihova uporaba ne more voditi do zastrupitve z ogljikovim dioksidom. Kisik in ogljikov dioksid med dihanjem zlahka prehajata skozi zaščitno masko, je bilo njihovo zaključno sporočilo.

Oglasilo se je tudi več drugih strokovnjakov ali medicincev, med njimi tudi mlada zdravnica in predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog, ki so jih prepričanja o nevarnosti mask, ki se med laiki vse bolj širijo, razburila. »Ja, mi je zoprna, mi je vroče. A jo nosim. Ne polemiziram. Ja, moti me, da ne vidim nasmehov sester na oddelku, a marsikaj povedo že oči. In ja – včasih mi zaradi 'švica' zacvetijo ustni kotički in imam herpes, ki ga nisem imela že leta. Pa masko kljub temu nosim, z zavedanjem, da ščitim bolnika pred seboj. Ne nazadnje sem sama lahko asimptomatska,« je bil njen odziv tistim, ki se ogibajo maskam ali pa verjamejo v njihovo škodljivost.

Deklici je bilo slabo

Na drugi strani pa je na družbenih omrežjih pričevanj o domnevno slabšem počutju zaradi nošenja mask ogromno. Konec preteklega tedna je facebook preplavil zapis kranjskega svetnika Zorana Stevanovića, ki je sporočil, da naj bi na eni od velenjskih osnovnih šol zaradi maske deklica omedlela. »Ker ni prišla k sebi, je bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico. Čeprav je nenehno opozarjala na to, da ima astmo, so jo silili, da nosi masko. Sošolci so jokali, medtem ko so jo reševalci odnesli na nosilih,« je zapisal. A se je pozneje izkazalo, da ni bilo tako. Medije je namreč dosegel odziv šole, da osnovnošolka ni omedlela, bilo naj bi ji »le« slabo in to v času, ko ni nosila maske.

Je res kriva maska

Da imajo težave z maskami, javljajo predvsem tisti, ki jo morajo nositi več ur na dan, mednje spadajo tudi zaposleni v trgovski branži. Ti tožijo o različnih neprijetnostih. Na podlagi objav na družbenih omrežjih navajamo nekaj težav. Neka ženska je zapisala, da se je njeni sorodnici, ki dela kot trgovka, zaradi maske po več letih vrnila astma. Druga poroča o pogostih slabostih »in to med tistimi delavkami, ki vestno nosijo maske. Ker me malo 'sleparimo' vmes in si jo damo pod nos – smo pa kar v redu.«

»Imam pogoste glavobole, nikoli prej se mi niso pojavljali, odkar nosimo masko, pa so ti skoraj vsakodnevni. Ker polnim police, je moje delo tudi fizično bolj naporno, takrat se zadiham ter z zaščito za nos in usta težko lovim sapo,« je zapisal še nekdo.

Alergijske reakcije na obrazu

Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije, je potrdil, da res prejemajo ogromno pritožb zaposlenih nad nošenjem mask: »Prodajalci poročajo, da imajo po obrazu alergijske reakcije zaradi mask. Naj razjasnim, da je velik problem predvsem med prodajalci, ki delajo pod obremenitvami, med tistimi, ki na dan preložijo precejšnjo težo blaga. Denimo iz skladišča na police, kar je fizično delo, pri katerem si zadihan. Težko je loviti sapo pod obrazno zaščito. Da ne omenjam astmatikov, ki predstavljajo kar nekaj zaposlenih v trgovinah, oziroma tistih, ki trpijo za različnimi boleznimi, povezanimi z dihali, ti pa sploh imajo problem.«

»Kar veliko astmatikom je zaradi maske pogosto slabo, tudi omedli kdo. Zaposleni v trgovinah našemu sindikatu govorijo tudi, da imajo pogoste glavobole, kar je logično, saj če ne moreš normalno dihati pod zaščito, sploh če si fizično bolj aktiven, te boli glava. Naj gre enkrat kakšen inšpektor ali strokovnjak delat v trgovino in bo videl, kako je; če bo lahko delal s takim tempom in ostal brez težav,« je pomenljivo dejal Rožič.

Tudi izčrpanost

Razkril je še, da je v vrstah prodajalcev veliko bolniških dopustov, »zaradi katerih na delu ostaja manj ljudi, tako da so ti še bolj obremenjeni, izčrpani, kar pa je tudi problem. Najhuje pa je to – in zaradi tega je res velik pritisk na delovno silo – da morajo imeti enake poslovne rezultate kot lansko leto, ki je bilo res izjemno. Zabeležili smo najboljše poslovne rezultate v zgodovini trgovine, največ čistega dobička. Oni mislijo, da bo to leto enako kot lansko, pa ne more biti, saj je vanj posegla epidemija, ki je spremenila navade potrošnikov; so manj zapravljivi.«

Kdo bi moral v karanteno

Razkril je, da je v tej branži visoka obolevnost. »Da, v trgovinah je kar dosti covida-19. Imamo denimo primer trgovine na Gorenjskem, v kateri je prišlo do okužbe področnega vodje, tako da je ta šel v samoizolacijo, z njim pa še šest ostalih zaposlenih, ki so z njim imeli tesnejši stik. Naj tu opozorim na težavo, ki se pojavi. Ne samo oni, še več bi jih moralo v samoizolacijo, saj je imelo še nekaj drugih enako tesen stik z vodjo kot ostalih šest, pa niso šli.  Je pač tako, da nekdo mora ostati in delati …«