Protokolarna darila

FOTO: Kakšna darila je Slovenija prejela od tujih državnikov?

Matej Klarič/Novice Svet24
25. 4. 2018, 07.10
Deli članek:

Obdarovanje velja za enega najstarejših običajev na svetu, s katerim so si ljudje od nekdaj izkazovali spoštovanje in tako tkali medsebojne vezi. Tako tudi diplomatskih odnosov ni brez obdarovanja. Preverili smo, kakšna darila krasijo vitrine v državnem zboru in kakšna so pravila glede sprejemanja daril.

Državni zbor – Borut Peršolja
Medaljon je julija 2012 predsednik državnega zbora Gregor Virant prejel od predsednika Italije Giorgia Napolitana ob državniškem obisku v Sloveniji.

Pravila glede sprejemanja daril vsebuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določa, da protokolarna ali priložnostna darila, ki presegajo vrednost 75 evrov, postanejo last države. Prepovedano je obdarovanje z gotovino.

Pri javnih uslužbencih je ta meja postavljena pri 62,59 evra. Če želijo obdržati darilo, morajo tudi izpolniti poseben obrazec, sicer darila ne smejo sprejeti. Darila pod vrednostjo 20,86 evra se štejejo za darila zanemarljive vrednosti in jih ni treba vpisovati v seznam daril. Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) morajo sicer tisti, ki so prejeli darila, vsako leto do konca marca poslati seznam prejetih priložnostnih in protokolarnih daril. KPK lahko pristojni organ, ki ne posreduje seznama, oglobi z od 400 do 4000 evrov kazni. Odgovorno osebo pa lahko doleti od 400 do 1200 evrov kazni. Vendar tega v praksi KPK ne more storiti, ker nimajo seznama zavezancev, ki bi jim morali poslati sezname.

Pestra paleta daril

Za izmenjavo protokolarnih daril med državami se sicer predstavniki protokolov obeh držav dogovorijo že vnaprej. Pri tem se upošteva nenapisano pravilo skromnosti daril, in sicer se upoštevajo merila glede na položaj in status državnika in članov delegacije. Darila gostiteljev so praviloma skromnejša od daril gostov. V državnem zboru si je v vitrinah v preddverju velike dvorane mogoče ogledati darila, ki so jih prejeli poslanci in kažejo vso pestrost obiskov. Zbirko približno 700 daril Milana Kučana hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, darila Janeza Drnovška in Danila Türka pa so shranjena v Centru vojaških šol v kadetnici Maribor.

Žezlo

Maja 2001 je predsednik državnega zbora Borut Pahor od slovaškega predsednika države Rudolfa Schusterja dobil zeleno žezlo.

Državni zbor – Borut Peršolja

Nalivno pero s priborom

Februarja 2016 ga je predsednik državnega zbora Milan Brglez prejel od predsednika vlade Republike Albanije Edija Rame ob uradnem obisku v Albaniji.

Državni zbor – Borut Peršolja

Egipčanska ladja

Ladjo z obeliski kraljice Hačepsut je januarja 2016 predsednik državnega zbora Milan Brglez prejel od veleposlanika Egipta Jusefa Diaeldina Mekavija.

Državni zbor – Borut Peršolja

Konj na marmornatem podstavku

Darilo je predsednik državnega zbora Milan Brglez maja 2014 prejel od predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova ob udeležbi na mednarodni konferenci Politika nevtralnosti: mednarodno sodelovanje za mir, varnost in razvoj.

Državni zbor – Borut Peršolja

Babuške

Leta 2003 je predsednik državnega zbora Borut Pahor ob obisku v Rusiji od predsednika ruskega parlamenta Genadija Seleznjova v dar dobil ta značilni ruski spominek.

Državni zbor – Borut Peršolja

Uzbekistanska narodna noša

Darilo je marca 2005 ob obisku predsednika Uzbekistana Islama Karimova v Sloveniji prejel predsednik državnega zbora France Cukjati.

Državni zbor – Borut Peršolja

Kipec leva

Darilo je marca 2009 ob uradnem obisku na Švedskem od predsednika švedskega parlamenta Pera Westerberga prejel predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Državni zbor – Borut Peršolja

Vazi

Darilo je predsednik državnega zbora Janko Veber maja 2014 prejel od iranskega predsednika dr. Hasana Rohanija ob uradnem obisku v Iranu.

Državni zbor – Borut Peršolja

Set kristalnih kozarcev

Darilo je 3. februarja 2015 predsednik državnega zbora Milan Brglez prejel od predsednika poslanske zbornice Češke republike Jana Hamačeka.

Državni zbor – Borut Peršolja