LOBIRANJE?

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

l. t. / novice svet24
22. 3. 2018, 18.17
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 18.32
Deli članek:

Se je predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak skušal dogovoriti še za naslednji sestanek?

sta
Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Do kamniškega župana Marjana Šarca, ki se mu, sodeč po predvolilnih meritvah javnega mnenja, nasmiha relativna zmaga na državnozborskih volitvah in z njo mandat za oblikovanje vlade, že hodijo tisti, ki so odvisni od vsakokratne vlade.

Izvedeli smo, da se je predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak 21. februarja ustavil v Kamniku po predhodni najavi pri kamniškem županu Marjanu Šarcu. Slednje nam je Šarec potrdil, potem ko je čas dogodka preveril v svojem osebnem koledarčku.

Šarcu se je ta obisk zdel »malce čuden«, nam je pojasnil po telefonu. »A vas ne bi čudilo, če bi se vam kar najavil neki predsednik uprave največje banke v Sloveniji in zakaj,« je z vprašanjem odgovoril na vprašanje, zakaj ga je to začudilo.

Se je skušal dogovoriti še za drug sestanek?

Brodnjak naj bi se nato skušal dogovoriti še za drug sestanek in imel za to pripravljen všečen alibi. Konec prejšnjega tedna je namreč NLB odprla prenovljeno poslovalnico na Glavnem trgu v Kamniku. V imenu občine pa se je tokrat dogodka udeležil kamniški podžupan Igor Žavbi, župan Šarec pa ne.

STA
"Res me je čudilo, a vas ne bi čudilo, če bi se vam kar najavil neki predsednik uprave največje banke v Sloveniji in zakaj?" Marjan Šarec, župan Kamnika

Iz NLB so nam glede tega sprva sporočili, da se je Brodnjak v začetku marca s Šarcem res dogovarjal za sestanek - tedaj še nismo vedeli, da sta se sestala že februarja. Ko pa smo jih soočili z novim dejstvom pa so potrdili, da so zamešali datume in da je dejansko prišlo le do februarskega sestanka, za kasnejšega pa da se sploh niso dogovarjali.

O čem sta govorila?

Beseda je tekla o dolgoročni vpetosti NLB v lokalno okolje. »Šlo je torej za kratko srečanje priložnostne narave povsem brez korporativnih in političnih tem,« so zatrdili v NLB.

STA
Ker Gradir posojila banki ni vrnil, je slika pristala pri DUTB, kjer so jo junija lani na dražbi prodali za 11 tisoč evrov.

»O privatizaciji NLB nisva govorila niti o možnosti, da bi država v NLB ohranila kontrolni delež 25 odstotkov plus eno delnico,« je dejal Šarec glede vsebine tega tako imenovanega družabnega sestanka. »Mene je malo čudilo. Mogoče je želel kaj drugega, nič ne rečem. Malo mi je bilo čudno, zakaj bi kar naenkrat prišel sem, vendar sem previden pri teh zadevah,« je bil po telefonu odločen Šarec.

Imata podobna stališča

Iz medijev je sicer zaznati, da so stališča Brodnjaka in Šarca glede tega vprašanja precej podobna. »Nisem zagovornik privatizacije za vsako ceno, država je lahko lastnica premoženja – če je odgovorna lastnica,« je Brodnjak izjavil za medije, potem ko je prevzel funkcijo vršilca dolžnosti predsednika uprave NLB. Podobno si Šarec želi v državni lasti ohraniti 25-odstotni delež NLB plus kontrolno delnico.