Do 14. septembra

Spremembe Zakona o orožju: navodila so prišla »od zgoraj«, zaključki so »preuranjeni«

R.T.
6. 3. 2018, 09.02
Posodobljeno: 6. 3. 2018, 09.16
Deli članek:

Razlog za spremembo je direktiva, ki je bila sprejeta na evropski ravni.

Bobo
Izza pasu je potegnil pištolo in z njo zagrozil (fotografija je simbolična).

Nekaj pogojev za izdajo orožne listine

Posamezniku se izda orožna listina za orožje kategorij B in C ter za orožje iz 1. do 5. točke kategorije D v skladu s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz orožne listine in ob upoštevanju pogojev iz tega člena.
Pristojni organ izda posamezniku dovoljenje za nabavo orožja, dovoljenje za nabavo streliva, orožni list in dovoljenje za posest orožja, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
1. da je dopolnil 18 let;
2. da ni zadržkov javnega reda;
3. da je zanesljiv;
4. da ima upravičen razlog za izdajo orožne listine;
5. da ima opravljen zdravniški pregled;
6. da je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.
Ne glede na prejšnji odstavek se orožna listina ne izda posamezniku, ki je uveljavil pravico do ugovora vesti po posebnih predpisih.

Na ravni Evropske unije je bila sprejeta Direktiva 2017/853 Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive Sveta 91/477/EGS o nadzoru nabave in posedovanja orožja, ki jo morajo države članice v svoj pravni red prenesti do 14. septembra letos. Razlog za spremembo in dopolnitev Zakona o orožju je torej implementacije omenjene direktive in sprememba normativne ureditve glede delovanja strelišč pri nas, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Predlog je zaenkrat še »v fazi delovnega gradiva«; »gre za delovni osnutek strokovnih služb in delovne skupine, ki bo v prihodnjih tednih predmet podrobnih usklajevanj tako znotraj ministrstva, s pristojnimi resorji in strokovno javnostjo. Šele takrat bodo oblikovane dokončne rešitve, ki bodo poslane v obravnavo Vladi RS«, so še sporočili.

Najprej predmet usklajevanja

Da orožje lahko predstavlja neposredno nevarnost za zdravje, je razvidno že iz 1. člena Zakona o orožju, v drugem odstavku 14. člena pa zakon predpisuje pogoje, pod katerimi se lahko izda dovoljenje za nabavo orožja, streliva, orožni list ali dovoljenje za posest orožja. »Orožje se lahko uporablja tudi za športno streljanje, s športnim strelstvom pa se poleg športnih strelskih društev ukvarjajo tudi društva, ki delujejo v okviru zveze rezervnih častnikov ali zveze vojnih veteranov. Zato je bilo po pojasnilih strokovnih služb ministrstva v delovno gradivo zapisano, da je upravičen do orožja posameznik, ki predloži dokazilo o članstvu v nevladni organizaciji, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe in policije. Ob tem poudarjamo, da je 32. člen spremembe zakona iz leta 2004 (ki je bil sprejet kot amandma na matičnem delovnem telesu v Državnem zboru) omogočil, da so lahko veterani vojne za Slovenijo nabavljali orožje pod lažjimi pogoji«, so zapisali in še enkrat poudarili, da bo osnutek gradiva najprej predmet usklajevanja znotraj strokovnih služb ministrstva, nato pa bo predložen njegovemu vodstvu.

Kakršnikoli zaključki so zato preuranjeni, pravijo.