Discipliniranje

Kamnica: učenca je s svojim ravnanjem »grozovito prestrašila«

L.T. / Novice Svet24
25. 2. 2018, 14.25
Posodobljeno: 25. 2. 2018, 14.25
Deli članek:

Pred časom je prekipelo učiteljici gospodinjstva, ki je dva učenca fizično kaznovala tako močno, kot nismo bili vajeni slišati niti od naših dedkov in babic.

OŠ Kamnica
Učenci OŠ Kamnica med vajo evakuacije iz šolskega poslopja.

Metanje ključev v glavo, občasna »čvrga« in klečanje v kotu na koruzi so bile zgodbe kot iz grozljivk, s katerimi so nas pred sistematičnim kaznovanjem učiteljev strašili dedki in babice in nam tako dali vedeti, kako je zdaj vse drugače.

A očitno se tovrstni pripetljaji niso povsem umaknili v ustno izročilo. Vsaj pri eni učiteljici, Osnovne šole Kamnica v istoimenskem mariborskem naselju, je konec delovnega tedna očitno »počilo«. Med uro gospodinjstva je neki petek minulega novembra dva učenca šestega razreda »pograbila za lase in ju začela grobo vleči, ju pri tem potisnila na kolena, nato spet dvignila kvišku in ju z glavama večkrat udarila enega ob drugega. Grobo ju je lasala in jima populila številne lase,« dogajanje povzema mariborski časnik.

Zgodbo so razkrili starši učencev, ki da jima je prizadejala »hude telesne bolečine, ju ponižala in grozovito prestrašila«. Povod za staromodno discipliniranje je bil nemir v razredu, do katerega je prišlo med pomivanjem posode od prejšnje šolske ure. Učenca sta med gospodinjskim delom komentirala, da je v umivalniku »nekaj ogabnega«, kar je pritegnilo pozornost šestošolcev, ki so se začeli gnesti okoli umivalnika.

OŠ Kamnica
Ravnatelj Tomaž Čeplak (v sredini) o dogodku ni obvestil policije. Ni se zavedal niti, da je to dolžan storiti.

O dogodku sta otroka molčala

Še najbolj pretresljivo pri vsem tem je dejstvo, da otroka o dogodku sploh nista govorila. Njuni starši so o tem prvič slišali od drugih otrok med roditeljskim sestankom, poroča časopis. Ko je ena od mam s to informacijo soočila učiteljico, ji je ta svoje dejanje priznala, z besedami, da se je zgodilo v petek, ko so vsi že malo utrujeni in lahko vsakemu malo poči.

Ravnatelj se ni počutil dolžnega poklicati policije

Starši so po poročanju ogorčeni tudi nad ravnanjem pristojnih po dogodku. Ne le da po dogodku o njem nihče od pristojnih ni bil obveščen. Kot prva je z otrokoma govorila kar dotična učiteljica, ki da jima je pet dni po incidentu rekla, da sta »njuni mami razočarani nad njima, ker morata hoditi zaradi njiju na govorilne ure«.

Eden od učencev je imel ob petkih pogoste glavobole in je bruhal. Predvsem ko bi moral znova k uri gospodinjstva. Tudi drugi naj bi bil ob petkih večkrat tožil, da se ne počuti dobro, in je želel ta dan izostajati od pouka.

Ravnatelj Tomaž Čeplak pri tem sploh ni vedel, da je dolžan tovrstno nasilje prijaviti policiji. Ocenjuje, da so ukrepali tako, kot so mislili, da je najbolj prav. Učiteljici je izrekel disciplinski ukrep pisnega opomina pred odpovedjo, na ministrstvo pa poslal poročilo. Pristojni inšpektorat jim je nato zapovedal sprejem protokola dejanj, ki se v šoli izvedejo v primeru nasilja. Informacija mora po novem v 24 urah priti do ravnatelja, ta pa mora, če zazna nasilje, o tem obvestiti policijo.

Jo ravnatelj ščiti?

Starši pa si niso enotni, ali bo vse to učiteljico ustavilo. Učence naj bi lasala že v preteklosti, zato se bojijo ponovitvenega dejanja. »To je učiteljica gospodinjstva. V kuhinji so tudi nevarni predmeti,« razmišljajo starši. Ravnatelj Čeplak miri, da v 12 letih svojega službovanja na tem položaju prvič sliši za takšen dogodek na šoli, in dodaja, da bo to učiteljico težko nadomestil.