Kandidature

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega programa TVS?

STA/B.K.
21. 2. 2018, 16.15
Posodobljeno: 21. 2. 2018, 16.17
Deli članek:

Voditeljica dnevnika na Televiziji Slovenija (TVS) Manica Janežič Ambrožič je že pred časom potrdila, da je vložila kandidaturo za mesto odgovornega urednika informativnega programa TVS, kandidaturo pa je danes za STA potrdil tudi Valentin Areh. Na RTVS so povedali, da sta na razpis prispeli dve vlogi, niso pa razkrili imen kandidatov.

rtv
Manica Janežič Ambrožič

Kandidaturama za odgovornega urednika so priložena "vsa ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogojev", so za STA pojasnili na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Direktorica TVS Ljerka Bizilj bo zato zaprosila za mnenje o kandidaturi Janežič Ambrožičeve in Areha člane uredništva informativnega programa. Eden od urednikov tega programa je tudi Areh.

Kdaj se bodo v uredništvu izrekli o kandidatih za mesto odgovornega urednika, zaenkrat še ni znano. Biziljeva bo po predstavitvi kandidatov in proučitvi njunih programov ter seznanitvi z mnenjem članov uredništva, ki je sicer ne zavezuje, sprejela odločitev, katerega kandidata bo predlagala v imenovanje generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu.

arhiv Reporterja
Valentin Areh

Če bi direktorica TVS predlagala kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine članov uredništva, bi imela večina članov pravico predlagati v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje, o čemer obvestijo programski svet RTVS. V tem primeru bi Kadunc izbral kandidata po pridobitvi soglasja sveta.

Po statutu javne radiotelevizije mora programski svet odločiti, ali bo dal soglasje enemu, obema ali nobenemu od predlaganih kandidatov. Svet bi torej dal soglasje k imenovanju odgovornega urednika informativnega programa TVS zgolj v primeru, ko predlagan kandidat ne bi pridobil pozitivnega soglasja članov uredništva, so še pojasnili na RTVS.

Kadunc je sicer že sredi lanskega leta zaradi odmevnega primera Thompson predlagal razrešitev Biziljeve, a ni dobil podpore programskega sveta. Sprva je bila zaradi tega primera v igri razrešitev tedanje odgovorne urednice informativnega programa televizije Jadranke Rebernik, vendar ji je Biziljeva najprej stopila v bran. Januarja letos pa je Kadunc sprejel sklep o razrešitvi Rebernikove, in to na predlog Biziljeve.

Trenutno je na čelu informativnega programa TVS kot vršilec dolžnosti Vanja Vardjan.