Zaskrbljen

Pahor za rešitev "očitne težave" Slovenske vojske

STA/B.K.
21. 2. 2018, 16.01
Posodobljeno: 21. 2. 2018, 16.07
Deli članek:

Zaradi slabih rezultatov nedavnega certificiranja bataljonske bojne skupine Slovenske vojske po Natovih standardih je mogoče sklepati, "da so glede tega očitne težave", so sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja. Sicer bo ministrica za obrambo Andreja Katič predsednika celovito seznanila z zadevo po četrtkovi seji vlade.

Bobo
Vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil in predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil se je danes zjutraj vrnil z uradnega obiska v Južni Koreji. Kot so pojasnili v uradu, je Pahorja takoj po prihodu s slabo oceno preverjanja in certificiranja bataljonske bojne skupine Slovenske vojske (SV) podrobno seznanil njegov svetovalec za nacionalno varnost Uroš Krek.

O tej zadevi se je Pahor pogovarjal tudi z ministrico Katičevo. "Dogovorila sta se, da ga bo jutri po koncu seje vlade, ki bo obravnavala to zadevo, celovito seznanila z zadevo in razmerami v Slovenski vojski," so napovedali v uradu. Predsednik je ocenil, da bi morali odgovorni na ministrstvu in v generalštabu "usklajeno in pospešeno odpravljati nastale težave".

Ker so odločitve o vodenju ministrstva in generalštaba v pristojnosti vlade, bo Pahor premierju Miru Cerarju predlagal, naj ga do parlamentarnih volitev ministrica in načelnik generalštaba Andrej Osterman poleg letnega poročila o stalni pripravljenosti SV mesečno in osebno seznanjata z razmerami v SV in ukrepi za njihovo izboljšanje.

Predsednik republike bo v naslednjem mesecu prejel poročilo o pripravljenosti SV, ki ga pripravlja generalštab. Poročilo mu bosta posredovala Katičeva in Osterman. Pahor pričakuje, da bo ob predaji poročila slišal razloge za težave v SV in ukrepe za njihovo reševanje. S tem bo po predaji poročila predsednik uradno seznanil javnost.

Pahor "med drugim pričakuje tudi jasen odgovor na vprašanje, ki ga je ob letnem poročilu zastavil že lansko leto, in sicer, ali je v Slovenski vojski premišljeno izdelana strategija porabe dodatnih proračunskih sredstev, ki jih je vlada za potrebe modernizacije Slovenske vojske namenila v lanskem letu", so še opozorili v uradu.

Sicer so v SV danes pojasnili, da so zaskrbljeni zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine iz minulega tedna, ni pa jih v celoti presenetila. Spomnili so namreč na negativne ocene SV, ki so kazale na šibkost vojske na področju kadrov, opreme in zagotavljanja sredstev za razvoj vojske. Osterman je že dal usmeritve za analizo pomanjkljivosti in izdal ukaz za pripravo izhodišč za dousposabljanje bojne skupine.

Predsednik vlade Cerar je v torek v odzivu na dogajanje ob preverjanju pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade SV izrazil zaskrbljenost. Od ministrice Katičeve je zahteval, naj znotraj resorja vzpostavi nadzor in nemudoma ukrepa. Pojasnila od ministrice pričakuje na četrtkovi seji vlade.

Mediji so namreč v torek poročali, da bi morala Slovenija do 1. aprila poskrbeti, da je 800 vojakov 72. brigade SV operativno sposobnih, a so se na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku minuli teden slabo izkazali.