Do 120 km/h

Ne le sneg in mraz, tudi veter bo pokazal zobe – valovi lahko dosežejo tri metre

J.P.
21. 2. 2018, 13.04
Posodobljeno: 21. 2. 2018, 13.06
Deli članek:

Vetrovno ne bo le na Primorskem, kjer že več dni piha močna burja. Tudi drugje bo zapihalo – pihal bo severovzhodni veter.

Bobo
Arso je vse dni do vključno sobote zaradi močne burje izdal oranžno stopnjo ogroženosti za jugozahod države.

Burja bo na Primorskem najmočnejša danes ponoči in v četrtek dopoldne, ko lahko sunki na izpostavljenih legah dosežejo do 120 kilometrov na uro, je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. Arso je vse dni do vključno sobote zaradi močne burje izdal oranžno stopnjo ogroženosti za jugozahod države.

Bobo
Burja jo lahko zagode tudi v prometu.

Pritisnil bo mraz

Burja v vipavski dolini:
- na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja;
- na regionalnih cestah Vipava - Ajdovščina in Podnanos - Manče - Vipava je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja.

Morje se bo ohladilo na osem stopinj Celzija in bo ob močni burji v drugi polovici tedna vzvalovano. Najvišji valovi v Tržaškem zalivu lahko dosežejo tri metre.

Od nedelje bo pritisnil mraz, saj bo nad Slovenijo dotekal občutno hladnejši zrak. Zračna masa bo za dobrih deset stopinj hladnejša kot sedaj. Ko se bo zjasnilo, bo zares mrzlo, je opozoril dežurni meteorolog. Prihodnji teden bodo zelo mrzla jutra in tudi podnevi bodo temperature ostale kar nekaj stopinj pod ničlo. Arso opozarja, da bo ob predvidenem izrazito hladnem obdobju prihodnji teden ob rekah in jezerih nastajal led.

Nova pošiljka snega

V prihodnjih dneh se bo sicer nadaljevalo oblačno vreme z občasnim sneženjem, ki se bo od jugovzhoda okrepilo v noči na četrtek in nato ponovno nekoliko v noči na petek. Najmanj padavin bo ob morju in proti severozahodu, največ pa jih bo v južni in vzhodni Sloveniji, torej vse od Notranjske, Kočevske, deloma Dolenjske in proti Štajerski, Prekmurju in deloma Koroški.