TURISTIČNA TAKSA

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

Ž.K. / Novice Svet24
21. 2. 2018, 06.50
Deli članek:

Kljub nekaterim pomislekom so poslanci sprejeli nov zakon, zaradi katerega lahko pričakujemo visoke turistične takse in še dodatno promocijsko takso.

Profimedia
V Piranu bodo takso zagotovo zvišali.

Za tiste, ki radi počitnice preživljate v slovenskih turističnih krajih, se je s preteklim tednom dopustovanje znatno podražilo. Državni zbor je namreč s 40 glasovi za in sedmimi glasovi proti sprejel novi zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki bo turizem spodbujal tako, da bomo v prihodnje plačevali znatno višjo turistično takso, uvaja pa še dodatno promocijsko takso, s čimer bodo Slovenska turistična organizacija (STO) in občine dobile dodatna sredstva.

Velika podražitev

Najvišja turistična taksa, ki trenutno še znaša 1,265 evra, se bo zvišala na 2,50 evra, temu pa bo treba dodati že omenjeno promocijsko takso. Ta bo znašala 25 odstotkov turistične takse in bo neposreden prihodek STO. Ob najvišjem znesku turistične takse, 2,50 evra, bo promocijska taksa 0,625 evra, tako da bo gost plačal obe taksi v skupni višini 3,125 evra. Na ministrstvu pričakujejo, da bo STO s tem pridobila dodatnih 4,7 milijona evrov, občine pa dodatnih 6,9 milijona evrov na leto.

Družine bodo na slabšem

Projekcij o tem, kako bo taksa vplivala na povpraševanje po naših turističnih destinacijah, predlagatelji zakona niso predstavili. A če smo lahko do zdaj plačilo turistične takse imeli za zanemarljiv strošek pri načrtovanju počitnic, se bo to zagotovo spremenilo. Štiričlanska družina bo morala po novem za desetdnevno bivanje v kraju, kjer se bodo odločili za najvišjo takso, plačati kar 125 evrov turistične in promocijske takse. Otroci in mladina med 7. in 18. letom starosti bodo plačevali le polovico predpisane takse, prav tako mladi med 18. in 30. letom, ki bodo bivali v nastanitvenih obratih, vključenih v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč. Občine bodo lahko z lastnimi predpisi glede na svoje cilje določile dodatne oprostitve plačila turistične takse za posamezne skupine.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Pred dvema letoma se je Bled, ob Bohinju in Radgoni, znašel na enem izmed avstrijskih turističnih oglasov.

Občine se še odločajo

O tem, kako pristopiti k novi ureditvi, se občine večinoma še odločajo. Na Bledu, kjer so lani s turistično takso zaslužili 1,2 milijona evrov, se bodo najprej pogovorili s ponudniki nočitev in nato oblikovali predlog, ki naj bi šel v potrditev k občinskim svetnikom v drugi polovici maja, torej tik pred začetkom poletne sezone. V občini Piran, kjer so lani na račun turističnih taks v blagajno pospravili kar 2,095.808 evrov, bodo takso zagotovo dvignili, ne vedo pa še, za koliko. Prav tako še ne vedo, ali bodo morda razširili nabor tistih, ki bodo delno ali v celoti oproščeni plačila turistične takse.  

Med dražjimi v regiji

Tako občina Piran kot druga turistična mesta na obali bodo morala o višini takse dobro premisliti, saj sosedi na Hrvaškem za zdaj ne razmišljajo o dvigu pristojbine za bivanje, ki je trenutno kanček več kot en evro. V Italiji je višina turistične takse prepuščena vsakemu posameznemu kraju in se giblje vse od pol evra pa tudi do pet evrov v krajih, kot so Milano in Firence. Tudi v Avstriji višina takse močno niha, vse od 25 centov pa do nekaj več kot dva evra. Glede na navedeno se bomo po uveljavitvi sprememb uvrstili med dražje države v naši regiji na področju turističnih pristojbin. Upajmo, da bodo občine znale več denarja izkoristiti za izboljšanje ponudbe in tako gostom nekaj povrniti za tisto, kar bodo plačali.