Programski svet RTVS

Ciril Baškovič: Svet mora biti "kritično konstruktiven"

S.R./STA
12. 2. 2018, 18.16
Posodobljeno: 12. 2. 2018, 18.17
Deli članek:

Programski svet RTVS je na današnji prvi seji v mandatu 2018-2022 za svojega predsednika izvolil Cirila Baškoviča, ki je bil že doslej na čelu sveta.

STA
Ciril Baškovič

Glasovalo je 28 svetnikov, pri čemer je Baškovič zbral 15 glasov, njegov protikandidat Marjan Dora pa 11. Dve glasovnici sta bili neveljavni. Je pa svet Doro izvolil za namestnika predsednika.

Baškovič je v predstavitvi svoje vizije prihodnjega vodenja programskega sveta poudaril, da mora biti svet v odnosu do vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) "kritično konstruktiven". Po njegovih besedah mora svet s takšno primarno držo pomagati vodstvu, "da bo šla hiša čim boljše naprej".

O poslanstvu predsednika programskega sveta je Baškovič dejal, da mora predsednik služiti svetu, da bo čim bolj učinkovito deloval, ni pa predsednik dolžan "zatajiti svojih subjektivnih stališč" do problematike RTVS. Strinjal se je, da bi morale biti seje sveta v prihodnje krajše. Prav tako je Baškovič opozoril na potrebo po čimprejšnjem oblikovanju srednjeročne razvojne strategije RTVS, ki jo vodstvo že pripravlja.

17 glasov za Doro

Naslednja seja programskega sveta RTVS bo predvidoma 12. marca.

Po izvolitvi predsednika je programski svet volil njegovega namestnika in se v tem primeru odločil za Doro. Zaupal mu je 17 glasov, njegovi protikandidatki Jelki Stergel, ki je bila doslej namestnica, pa deset. Dora je bil svetnik že v prejšnjem mandatu. Izpostavil je, da mora biti svet branik informativnega, izobraževalnega in kulturnega poslanstva RTVS.

Interese civilne družbe v programskem svetu RTVS, ki je začel mandat 2018-2022, zastopajo Marija Aleš, Lado Ambrožič, Branka Bezeljak, Alojz Bogataj, Dora, Matjaž Juhart, Matej Košir, Žiga Kušar, Damir Orehovec, Marija Matilda Orešnik Ocvirk, Matevž Podjed, Mitja Rotovnik, Gašper Salobir, Stergelova, Jaroslav Skrušny in Matej Weissenbach.

STA
Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj.

Svetniki

Na predlog političnih strank so svetniki Baškovič (predlagala ga je SD), Petra Ložar, Jože Poglajen, Igor Prodnik in Vesna Ugrinovski, na predlog predsednika republike pa Janez Juhant in Geza Erniša. Slovensko akademijo znanosti in umetnosti zastopa Janko Kos, italijansko narodno skupnost Maurizio Tremul, predstavnica madžarske narodne skupnosti je Zsuzsanna Bači.

Člani programskega sveta na predlog zaposlenih pa so Viki Twrdy (informativna dejavnost), Sašo Hribar (kulturno-umetniška dejavnost) in Robert Pajek (tehnična dejavnost).

"Ekstremna pristranskost" v korist SD

Sicer je poslanska skupina SDS na predsednika parlamentarnega odbora za kulturo Dragana Matića (SMC) naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora o stanju na RTVS. Kot so danes sporočili iz SDS, je v informativnem programu javne televizije in radia opazna "izrazita, ekstremna pristranskost v korist nekaterih vladnih strank, v zadnjem času še posebej v korist SD".

V zahtevi za sklic nujne seje so poslanci SDS opozorili tudi na "nesprejemljive in nestrpne izjave nekaterih članov programskega sveta, ki so ostale spregledane in brez sankcij že v preteklosti". V SDS so predlagali, naj odbor za kulturo pozove vodstvo RTVS k doslednemu upoštevanju statuta radiotelevizije ter poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTVS. Svetniki o tej zahtevi SDS danes niso razpravljali.