Pustne povorke po Sloveniji

FOTO: Na Ptuju med kurenti Cerar, v Cerknici žagali babo

S.R./STA
11. 2. 2018, 17.26
Posodobljeno: 11. 2. 2018, 17.27
Deli članek:

Sončno vreme je šlo zelo na roko organizatorjem današnjih pustnih karnevalov, med katerimi so bili največji in najbolj tradicionalni tisti na Ptuju ter v Cerknem in Cerknici.

STA
Pustna povorka na Ptuju.

Mednarodno karnevalsko povorko, ki pomeni vrhunec že 58. Kurentovanja, si je po ocenah organizatorjev ogledalo okoli 60.000 ljudi, med njimi tudi premier Miro Cerar. Predsednik slovenske vlade, ki je bil hkrati častni pokrovitelj letošnjega festivala, je ob prikazu kurentov pred mestno hišo ptujskemu županu Miranu Senčarju uradno predal certifikat o vpisu obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

Najstarejše slovensko mesto je bilo tako danes največji etnografski muzej na prostem v Sloveniji, saj so množice ljudi od blizu in daleč spremljale kar 2500-glavo množico etnografskih likov in karnevalskih mask iz 41 različnih skupin. Ob 27 domačih skupinah je v povorki sodelovalo tudi 15 tujih skupin iz sedmih držav - Francije, Hrvaške, Češke, Srbije, Makedonije, Slovaške in Belgije. 

STA
Pustna povorka na Ptuju.

Povorka je ponovno poskrbela za pravi spektakel, seveda so največ občudovanja poželi prav kurenti, zbralo se jih je več kot 700, pernatih in rogatih, iz 29 društev, združenih v Zvezo društev kurentov.

Kurentovi zvonci so glasno zadoneli po pustnih ulicah Ptuja, z današnjim vrhuncem pa se pustni čas za njih še ne končuje. Že v ponedeljek bo na Ptuju potekalo največje karnevalsko srečanje vrtcev in šol v tem delu Evrope, Kurentovanje pa se bo končalo v torek s pokopom pusta, ko Ptujčani vselej s svojimi obveznostmi zaključijo že opoldne. 

STA
Pustna povorka na Ptuju.

Butalska veselica

V Cerknici se je na prav tako tradicionalnem velikem pustnem karnevalu oziroma, kot so ga letos poimenovali, Butalski veselici, zbralo okoli 15.000 ljudi. Tudi letos so se predstavile prav vse tradicionalne velike figure na čelu s pramaterjo Uršulo in ščuko velikanko, ki na pomlad in obilico vode še posebej nestrpno čaka. Ob vseh domačih se je na cerkniških ulicah predstavilo vsaj še deset gostujočih pustnih skupin. 

Manjkala ni niti Uršulina potomka Liza, pa Rego Vranjejamski, največji žabon na svetu, povodni mož Jezerko, butalski jež, mogočni zmaj, Butalci, polhi in mnoge druge maske. Pustno društvo Cerknica je z največjo povorko na Notranjskem znova začelo "točno okoli 12.32 ure", organizatorjem pa je bilo zelo naklonjeno tudi vreme. 

Letošnje pustno dogajanje se je v Cerknici začelo na debeli četrtek, ko so oblast z Žaganjem babe - slavnostno prireditvijo na odru pred kulturnim domom - prevzeli Butalci. Župan jim je predal ključe mesta, pustni teden s številnimi dogodki pa bo potekal vse do pepelnične srede, ko bodo pokopali pusta, ki bo letos umrl od ljubezni. 

STA
Pustna povorka na Ptuju.

Laufarija

Zelo živahno je bilo danes tudi v Cerknem, kjer je s pustno sodnijo potekala že 62. Laufarija, ob lepem vremenu pa se je zbralo okoli 2000 ljudi. Kot vselej je bil tudi letos glavni lik v laufarski družini Pust, ki spada v skupino arhaičnih mask. Ker simbolizira zimo, ga je po verovanju naših prednikov treba usmrtiti, zato se bodo tamkajšnje pustne prireditve znova zaključile na pustni torek z obsodbo in usmrtitvijo Pusta. 

Sončna nedelja je bila tudi letos namenjena cesarsko-kraljevi sodniji, ki je Pusta javno obtožila za vse neumnosti, pregrehe, traparije in kozlarije, ki so se zgodile od prejšnjega pusta na Cerkljanskem ter v bližnji in daljni okolici. Obtožnico so prebrali v cerkljanskem narečju in je za domačine ponavadi glavna tema pogovorov še nekaj dni, saj njena vsebina Laufarijo ohranja aktualno tudi v današnjem času.

STA
Pustna povorka na Ptuju.