Spor

Sporočilo Hrvaške: Kazni ne bodo plačali niti ribiči niti vlada

T.L./STA
29. 1. 2018, 16.35
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 21.56
Deli članek:

"Absurdno je, da nam pošiljajo diplomatske note za ribolov v slovenskem morju. Vemo, da meja ni na sredini Piranskega zaliva, nikdar ni bila tam določena," se je na pošiljanje hrvaških kazni slovenskim ribičem odzval Erjavec. Hrvati so odgovorili ...

Bobo

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković (HDZ) je danes izjavil, da bo hrvaško pravosodno ministrstvo zagotovilo pravno pomoč hrvaškim ribičem, ki bodo dobili slovenske plačilne naloge zaradi kršitve meje. Napovedal je pritožbe na slovenske kazni in poudaril, da kazni ne bo treba plačati niti ribičem niti hrvaški vladi.

Na slovenske plačilne naloge za prekrške se je treba pritožiti, da ne bodo postali pravnomočni, je povedal Bošnjaković v pogovoru za hrvaško komercialno televizijo Nova TV. Kot je napovedal, bo hrvaško pravosodno ministrstvo savudrijskim ribičem ponudilo pravno pomoč. Po njegovih besedah je "zelo bistveno", da zagotovijo pravočasne pritožbe, torej v osmih dneh od prejema plačilnih nalogov iz Slovenije.

Bošnjaković je dejal, da bo to prvi korak k temu, da hrvaški ribiči ne bodo plačali kazni. Prav tako pa teh kazni po njegovih besedah nima namena plačati hrvaška vlada.

Na novinarsko vprašanje o bojazni ribičev, da ne bodo mogli vstopiti v Slovenijo, če ne bodo plačali kazni, je Bošnjaković odgovoril, da bodo to vprašanje obravnavali potem, ko bodo analizirali slovenske kazni in se pritožili. "Kadar je možna pritožba, kazen ni pravnomočna in nima pravnih učinkov", je dejal Bošnjaković, ki je med pogovorom sicer večinoma odgovarjal na hrvaška notranjepolitična in pravosodna vprašanja.

Erjavec: Zadeva je absurdna

Diplomatska nota, v kateri je Hrvaška minuli konec tedna napovedala kazni za slovenske ribiče zaradi domnevnih kršitev meje v Piranskem zalivu, je po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca "bolj namenjena hrvaški javnosti" kot pa slovenski. Za kazni ni nikakršne pravne podlage, zadeva je absurdna, je poudaril Erjavec.

"Absurdno je, da nam pošiljajo diplomatske note za ribolov v slovenskem morju. Vemo, da meja ni na sredini Piranskega zaliva, nikdar ni bila tam določena," je na novinarski konferenci danes poudaril Erjavec. Hrvaška stran resda ves čas vztraja oziroma "se dela, kot da je meja na sredini" Piranskega zaliva, a dejansko temu nikoli ni bilo tako, je še poudaril.

Hrvaška policija je danes poslala prvih enajst kazni slovenskim ribičem, ker naj bi kršili državno mejo v Piranskem zalivu, potem ko so zaradi enakih razlogov prve kazni iz Slovenije prejeli tudi hrvaški ribiči. Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je dejala, da je bila Hrvaška prisiljena odgovoriti z enakim ukrepom.

Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo, da so poslali prvih enajst plačilnih nalogov na naslove slovenskih kršilcev hrvaškega zakona o nadzoru državne meje v Piranskem zalivu. Kot so pojasnili, je šest plačilnih nalogov za posameznike, ki imajo registrirana plovila, pet pa za pravne osebe. Navedli so, da so za pravne osebe predvidene kazni v višini 16.000 kun (2134 evrov), za posameznike pa 2500 kun (334 evrov).

Pejčinović Burićeva je danes izrazila obžalovanje Hrvaške, ker je "slovenska stran s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem kršila dosedanji dogovor o izogibanju incidentom". "Zaradi zaščite našega ozemlja smo bili prisiljeni odgovoriti z enakim ukrepom," je izjavila.

Hrvaška želi po njegovem očitno na vsak način izsiliti pravico do izvajanja pristojnosti v slovenskem morju, a meja je določena na podlagi arbitražne razsodbe in absurdno je, da želi hrvaška stran zdaj izvajati pristojnosti tam, kjer je slovensko morje. "Če sem zloben, bi lahko rekel, da gre za nekakšno papagajsko politiko," je še dejal.

Ribičem je Erjavec danes zatrdil, da "ni nobene bojazni", saj nima Hrvaška prav "nobene pravne podlage" za kaznovanje slovenskih ribičev, ki lovijo v slovenskem morju na podlagi meje, določene s strani arbitražnega sodišča.

Tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je medtem v Bruslju ocenil, da so napovedane kazni slovenskim ribičem, ki lovijo v slovenskih vodah, "izjemno huda provokacija". "Namesto da bi bili že daleč v implementaciji in iskali skupne projekte, se s temi provokacijami Hrvaška od tega oddaljuje," je ocenil Židan. Tako Erjavec kot Židan sta spomnila, je slovensko ministrstvo za kmetijstvo pripravilo določene ukrepe, kot sta zagotavljanje pravne pomoči ribičem, če bi prišlo do kakšnih zapletov, in možnost nadomestil. A na novinarsko vprašanje glede morebitnega plačevanja hrvaških kazni je odločno dejal, da "je absurdno, da bi slovenski ribiči plačevali kazni zato, ker lovijo v slovenskem morju", ter da "o tem sploh ni govora".

Židan je spomnil, da so se s slovenskimi ribiči dogovorili, da bo država prevzela na svoja pleča morebitne sodne stroške in da bo pomagala v primeru poškodovanja lastnine ribičev. Prav tako bodo ribiči dobili odškodnino, ker ne morejo uresničevati vseh pravic iz ribolova, in sicer 250 evrov na tekočo dolžino plovila. To se izplačuje že letos, in sicer so štirje zahtevki možni na pol leta, je še povedal Židan in napovedal, da bodo ribiči, ki bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev te odškodnine, izplačila dobili v dveh do treh mesecih.

Erjavec je medtem na vprašanje, kaj bo, če bodo izrečenim kaznim sledili dolgotrajni sodni postopki, medtem pa bodo ribiče, ki bodo želeli prečkati mejo, tam maltretirali hrvaški policisti, zatrdil, da "se to se ne bo zgodilo. Nobenega maltretiranja ne bo ne naših ribičev in ne naših državljanov. Država bo storila vse, da zaščiti ne le slovenske ribiče, ampak vse slovenske državljane".

Na vprašanja, kdaj namerava Slovenija odgovoriti na omenjeno hrvaško noto, je minister spomnil, da hrvaška stran sploh še ni odgovorila na tri diplomatske note, ki jih je Slovenija v Zagreb poslala decembra. Po pravilih diplomacije je sicer ponavadi rok za odgovor 30 dni, a "nam se nikamor ne mudi, zlasti ne na takšne absurdne diplomatske note", je še dejal.

Na ravni zunanjih ministrstev oziroma ministrov med Slovenijo in Hrvaško se sicer januarja "ne dogaja nič". Kot je pojasnil Erjavec, s hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić nima nobenih stikov, še posebej potem, ko je izjavila, da je bila meja med državama določena 25. junija 1991. To namreč pomeni, da "je povsem nekredibilna", s takšnim ministrom pa se je težko pogovarjati, je še dejal Erjavec.