Nepriljubljeni predsednik

Prvo leto predsednikovanja kontroverznega Trumpa

Matej Klarič/Novice Svet24
22. 1. 2018, 21.25
Deli članek:

V teh dneh mineva leto dni, odkar se je Trump nepričakovano celo zanj povzpel na čelo najmočnejše države sveta. V kampanji si je postavil številne cilje, ki so si bili mnogokrat tudi nasprotujoči.

Reuters
Trump je s svojim nenavadnim slogom po raziskavah najbolj nepriljubljen ameriški predsednik od začetkov merjenja priljubljenosti.

Kot smo izvedeli v knjigi Ogenj in bes, ki je postala prodajna uspešnica in jo je Trump želel prepovedati, si zmage niti ni želel. Kampanjo je izkoristil za to, da bi po njej sam in njegovi potomci želi poslovne uspehe.

Medtem ko Trump samega sebe označuje za genija, pa ga je v knjigi novinar Michael Wolff prikazal kot norca, ki se mu psihično stanje samo slabša. Tako naj bi Trump imel navado, da prijateljem vedno znova ponavlja iste zgodbe. To naj bi se dogajalo vsakih deset minut. Bil pa naj bi tudi nezmožen koncentracije. 

V predvolilnem času so pri Trumpu našteli 280 predvolilnih obljub. Med njegovimi nasprotujočimi si izjavami pa je bilo mogoče izluščiti štiri glavne cilje: gradnjo zidu, umik Obamove zdravstvene reforme, nižje davke in milijardne naložbe v infrastrukturo.

Nižji davki za bogate in korporacije

Čeprav se je pred volitvami izrekal za kandidata proti političnim elitam, so njegove poteze pokazale, da gre s svojimi odločitvami še kako na roko najbogatejšim slojem. Močno znižanje davkov na dobičke s 35 odstotkov na 21 bo osiromašilo državno blagajno ter koristilo večjim podjetjem in multinacionalkam. Nekoliko je znižal tudi obdavčitev za najbogatejše, medtem ko za najrevnejše ostaja enaka. Na področju zdravstva je Trump za zdaj neuspešno želel milijonom revnejših državljanov vzeti zdravstveno zavarovanje.  

Reuters
Po več mestih v ZDA so potekali številni protesti na dan inavguracije Donalda Trumpa.

Proti beguncem, za veliki zid

Trump je imel veliko povedati tudi proti prihodu beguncev v ZDA, čeprav je tudi sam potomec migrantov. Pri tem je bil uspešen v prepovedi prihoda prebivalcev določenih držav v ZDA zaradi bojazni pred terorizmom. Pomenljivo pa je, da v tej prepovedi ni nekaterih držav. Prebivalci Savdske Arabije, kjer vlada radikalna različica islama – vahabizem – in od koder je prišla večina napadalcev, odgovornih za 11. september, tako lahko še vedno nemoteno prihajajo v ZDA. Prav to državo si je Trump izbral za državo prvega obiska v tujini in z njo sklenil največji vojaški posel v zgodovini. Kršitve človekovih pravic v tej državi, ki vodi tudi vojno v Jemnu, Trumpa očitno ne motijo.

Reuters
Oblečeni v zid so ljudje tako protestirali proti Trumpu v New Yorku.

Kaj bo prinesla afera z Rusijo?

Pri gradnji zidu večjih premikov še ni bilo. Za zdaj poteka konstrukcija prototipov, Mehika pa je že večkrat povedala, da nikakor ne bo financirala gradnje zidu. Tudi pri infrastrukturnih projektih Trump še ni naredil večjih premikov. V prihodnje pa mu lahko velike preglavice povzročijodogovarjanja z Rusi. Knjiga sicer ne razkriva Trumpove vpletenosti v rusko afero, vendar je v njej moč razbrati, da Trump ni sposoben povezovanja med posledicami in dejanji. Pri tem naj bi bil le lutka v rokah svetovalcev. Če so bo razkrilo, da je napravil kakšno veliko napako v povezavi z Rusi, pa je mogoče tudi to, da bo moral predčasno oditi.