Odgovornost

Policijsko opozorilo nevestnim lastnikom živali

T.L.
21. 1. 2018, 14.30
Deli članek:

Tudi v tem tednu so v okolici Brežic obravnavali prometno nesrečo, ko je voznik osebnega avtomobila trčil v psa, ki je nenadoma pritekel na cesto.

PU NM
Za prometne nesreče odgovorni tudi nevestni lastniki živali.

Policisti PP Brežice opozarjajo na prometne nesreče z udeležbo domačih živali, ki bi jih lastniki živali z odgovornim ravnanjem lahko preprečili. Tudi v tem tednu so v okolici Brežic obravnavali prometno nesrečo, ko je voznik osebnega avtomobila trčil v psa, ki je nenadoma pritekel na cesto. Ob prihodu na kraj so lahko le ugotovili, da je pes poginil in da je na vozilu nastala premoženjska škoda.

Posledice prometnih nesreč z udeležbo živali pa so lahko še veliko hujše. Voznik motornega vozila zapelje s ceste, da bi se izognil trčenju li pa na levo smerno vozišče, kjer lahko iz nasprotne smeri pripelje drugo vozilo. Trčenje je v tem primeru neizogibno.

Nemalokrat se poleg psov zaradi opuščanja dolžnega nadzora na cestah znajdejo tudi konji, govedo in drobnica. Policisti ugotavljajo, da imajo nekateri lastniki še vedno živali spuščene in brez nadzora. Psi, ki se prosto gibajo, poleg tveganja da zaidejo na cesto, lahko povzročijo prestrašenost mimoidočih, ki se psov morda bojijo ali napadejo drugo žival.

Ko pride do nesreče ali ugriza, so najpogostejši izgovori lastnikov, da je pes bil vedno le na dvorišču in ga ni še nikoli sam zapustil ali pa da ni še nikoli nikogar ugriznil in je imel vedno rad ljudi. Vse skrbnike živali zato opozarjajo, da je prepovedano puščati živali brez nadzorstva. Na cestah, namenjenih prometu tovornih vozil in v bližini so živali lahko le v spremstvu osebe, ki jih varno vodi. Policisti lastnike pozivajo, naj bodo odgovorni lastniki in naj ne tvegajo izgube hišnega ljubljenčka in zvestega prijatelja.