Grozljivo

V Sloveniji cveti trgovina z ljudmi

B.K.
18. 1. 2018, 16.26
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 13.58
Deli članek:

Preiskava slovenske policije je razgrnila grozovito stanje trgovine z ljudmi pri nas.

Arhiv Svet24
Največ žrtev trgovine z ljudmi je prisiljenih v prostitucijo.

Kriminalisti in policisti policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje in Kranj danes izvajajo  preiskovalne  aktivnosti  v povezavi s sumi kaznivega  dejanja trgovine  z  ljudmi. Preiskovalne  aktivnosti  so rezultat večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, usmerja pa jih Specializirano državno tožilstvo RS.

Preiskovalci  na  območjih  mariborske,  kranjske,  ljubljanske  in celjske policijske  uprave  izvajajo  11  hišnih preiskav v različnih stanovanjskih objektih in 5 preiskav osebnih vozil. Kriminalisti so v tej zvezi pridržali 5 slovenskih državljanov in 3 tuje državljane.

V  aktivnostih  sodeluje  150  policistov in kriminalistov, v predkazenskem postopku  pa  slovenska policija zaradi učinkovitejše izvedbe preiskovalnih aktivnosti sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi in Europolom.

STA
Tudi prisilno beračenje je razširjeno pri nas.

Kriminalisti   so   v   preiskavi  ugotovili,  da  so  osumljeni  slovenski državljani,  skupaj  s  tujimi  sostorilci ,  na območju Slovenije  od  leta  2015  najemali  večje  stanovanjske  hiše, v katere so nastanili  tuje  državljane  azijskega  porekla in  jim v tej hiši omejili gibanje. V hiši so nato vzpostavili računalniški sistem, preko katerega žrtve prisilno izvršujejo kazniva dejanja goljufij v mednarodnem telefonskem prometu na škodo tujih državljanov.

V  letu 2017 je policija zaznala in obravnavala več pojavnih oblik trgovine z  ljudmi.  Najpogosteje  je  obravnavala  primere trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja  prostitucije in drugih spolnih zlorab, prav tako je v tej zvezi  zaznala  sume izkoriščanja različnih oblik prisilnega dela (prisilno beračenje, prisilno delo, služabništvo ipd.). V večini primerov so storilci državljani Slovenije, žrtve pa običajno prihajajo iz tretjih držav.

Profimedia
Žrtve prihajajo predvsem iz tretjih držav (Srbija, Ukrajina ...) ter nekaterih vzhodnih držav EU (Madžarska, Slovaška).

Policija  pri  zaščiti  žrtev  trgovine  z  ljudmi  sodeluje  z  nevladnimi organizacijami  v  okviru  programa  krizne  namestitve.  Žrtvam  se  sprva zagotovi  30-dnevno obdobje okrevanja in razmisleka, v nadaljevanju pa se jim omogoči vključitev v program varne namestitve.