Odzivi

Ko sodniki obmolknejo, Slovenci igrajo - in zmagajo

T.L./STA
18. 1. 2018, 08.13
Posodobljeno: 18. 1. 2018, 09.08
Deli članek:

Razočarani nad sojenjem, slovenski navijači še vedno z upanjem zrejo proti Varaždinu.

Reuters
Slovenski navijači še vedno z upanjem zrejo proti Varaždinu.

Nad glavami slovenskih rokometašev je po dveh tekmah skupinskega dela evropskega prvenstva na Hrvaškem proti Makedoncem in Nemcem visel "damoklejev meč", v odločilni tretji tekmi pa so v Zagrebu strnili svoje vrste in se po zmagi nad Črnogorci prebili v drugi del tekmovanja, ki bo v prihodnjih dneh potekal v Varaždinu.

Martin Metelko / M24.si
Zvesti navijači v Zagrebu.

V slovenskem taboru so se - po vseh dogodkih v zadnjih dneh in zagroženega demonstrativnega odhoda z zaključnega turnirja - pošteno oddahnili po uvrstitvi v Varaždin. Drugi del bodo resda začeli z najslabšim možnim izhodiščem od vseh šestih izbranih vrst, a zaostanek dveh točk za Makedonijo ter eno za Nemčijo, Dansko, Španijo in Češko je slovenska izbrana vrsta sposobna nadoknaditi.

Prvo priložnost za to bodo - po današnji selitvi iz Zagreba v Varaždin - imeli že v petek, ko jih čaka izjemno zahteven obračun z Dansko, nato se bodo v torek, 23. januarja, pomerili s Španijo, dan kasneje pa še s Češko.

Najbolj učinkovit slovenski igralec na zadnji tekmi Gašper Marguč je po sredini zmagi priznal, da se je bilo zavoljo vseh dogodkov v minulih dneh zelo težko zbrati na odločilni tekmi za preboj v drugi del.

"Vse te dogodke izven igrišča smo skušali odmisliti, čeravno so nam bili vseskozi v podzavesti. V Varaždinu bo še najbolj pomembno, da se osredotočimo zgolj na naslednjo tekmo, druge zadeve pa pustimo ob strani. Boj za polfinale je povsem odprt, v Varaždinu gremo tekmo po tekmo in z upanjem, da se lahko prebijemo na najbolj odločilne tekme," je uvodoma dejal Marguč in dodal: "V naši skupini je še vse odprto, nobena ekipa ni v izraziti prednosti, mi pa lahko premagamo vsakega tekmeca. Danci nam v preteklosti niso odgovarjali, a videli smo, da so premagljivi, kar so na presenečenje vseh pokazali Čehi. Proti Nemcem smo dokazali, da lahko igramo z vsakim, zakaj ne bi tudi z Danci."

Visokorasli Borut Mačkovšek je prav tako priznal, da so - zdaj že razvpiti minuli dogodki - pustili določene posledice in da osredotočenost igralcev ni bila prava. "Na zadnjo tekmo smo šli čisto drugače kot pred drugimi tekmami, ob tem pa smo bili še obremenjeni z nujnostjo zmage oziroma neodločenega izida, v nasprotnem primeru bi se vrnili v domovino. Na tekmi s Črno goro se je vse razpletlo po naših željah, tudi neodločen izid dvoboja med Makedonijo in Nemčijo nam je šel na roko, tako da se lahko zdaj posvetimo našemu naslednjemu tekmecu. V teh dveh dneh se moramo spočiti in nabrati moči, hkrati pa se nadejam, da bomo v Varaždinu igrali tako kot na tekmi z Nemčijo ali pa še boljše," je dejal Mačkovšek.

Slovenski rokometaši so v Zagrebu izpolnili primaren cilj in se prebili v drugi del tekmovanja, v Varaždinu pa bodo skušali narediti presežek in se uvrstiti v polfinale. A to bo zelo težko izpolniti zavoljo zahtevnih in izjemno kakovostnih tekmecev na nasprotni strani igrišča, ob tem pa v njihovih vrstah manjkata dva nosilca igre - Matej Gaber in Jure Dolenec, njuna odsotnost pa se je predvsem videla na tesnih in negotovih tekmah z Makedonijo in Nemčijo.

Martin Metelko

Razočarani nad sojenjem, slovenski navijači še vedno z upanjem zrejo proti Varaždinu

Prepričljiva zmaga moške rokometne reprezentance nad Črno goro, ki je Sloveniji zagotovila napredovanje v drugi del evropskega prvenstva na Hrvaškem, je bila pričakovana med slovenskimi navijači, ki so v sredo prišli v zagrebško Areno. Splošno razočaranje nad sojenjem očitno ni uničilo navijaškega optimizma pred nadaljevanjem prvenstva v Varaždinu.

Na sredini tekmi se je po podatkih prisotnih novinarjev zbralo približno 3000 slovenskih navijačev. V okolici Arene je bilo pred začetkom videti več manjših skupin, ki so z različnih koncev Slovenije prišle podpret reprezentanco na tekmi proti Črni gori.

Vzdušje je bilo optimistično, a brez evforije in s kančkom priokusa dogajanja s prejšnjih tekem. Nekateri med njimi so tako z napisi izražali svoje razočaranje nad sodniškimi odločitvami, ki naj bi oškodovale Slovenijo.

Sto kilometrov daleč do Španije, Danske in Češke

Slovenijo v drugem delu tekmovanja v Varaždinu, ki leži približno 100 kilometrov severno od Zagreba, čakajo tekme s Španijo, Dansko in Češko. Kljub temu, da v drugi del zaradi bolečega poraza proti Makedoniji in grenkega remija proti Nemčiji prenaša samo eno točko, med slovenskimi navijači ne manjka optimizma. Večja ovira za obisk tekem bo tako razdalja in čas med tednom.

"Fantje so zame že zmagovalci," je pred tekmo s Črno goro dejala Mirela iz Brežic, ki je komaj govorila, saj je zaradi bučnega navijanja na tekmi z Nemčijo ostala brez glasu. Ni povsem prepričana, ali je Slovenija pravilno ravnala, ko ni zapustila tekmovanja. Pravi, da bo reprezentanco najbrž spremljala tudi na vseh treh tekmah v Varaždinu.

Martin Metelko / M24.si
Zvesti navijači v Zagrebu.

Da bo verjetno spremljal tekme v Varaždinu, je napovedal tudi Andraž iz Lavrice. Meni, da bi bila katastrofa, če bi slovenska reprezentanca zapustila tekmovanje zaradi sodniških odločitev na tekmi proti Nemčiji, ko je slovenska reprezentanca v "sodniškem podaljšku" ostala brez zmage. Igralci bodo na parketu pokazali, da so močnejši od inštitucij, kot je Evropska rokometna zveza (EHF), je povedal.

"Enkrat bo nekdo moral narediti nekaj, da bi se uprli EHF. Mi se nismo. Bilo bi dobro videti, kaj bi storila organizacija, če bi nekdo zapustil tekmovanje," je povedal Gregor z Iga, ki sicer podpira odločitev o nadaljevanju tekmovanja. Ni prepričan, da bo lahko spremljal vse preostale tekme slovenskih rokometašev.

"Samo naj gremo naprej, da pokažemo, da smo boljši od sodnikov. Igraš, zmagaš, na koncu ti zaploskajo in si heroj," pravi Tim iz Kozine. Odločil se je, da bo gledal vse tekme slovenske reprezentance. Pričakuje, da se bo Slovenija prebila vse do finala.

Reuters
Splošno razočaranje nad sojenjem očitno ni uničilo navijaškega optimizma pred nadaljevanjem prvenstva v Varaždinu.

Igor iz Novega mesta je bil razočaran s sojenjem na prvih dveh tekmah slovenske reprezentance, a je povedal, da bi bilo absolutno nešportno, če bi reprezentanca zaradi tega zapustila tekmovanje. Ocenil je, da na evropskem prvenstvu morajo soditi najboljši sodniki. Načrtuje, da bo hodil na tekme tudi v Varaždin.

Štirje njegovi someščani pravijo, da v Varaždin ne bodo šli, a so pripravljeni priti na finalno tekmo, v kateri tudi oni vidijo Slovenijo.

"Če bom šel v Varaždin, je odvisno od razpleta prve in druge tekme. Realno nimamo možnosti proti Španiji in Danski. Če bomo dobro prestali ti tekmi, bom prišel na tretjo," pa je povedal Jure iz Ljubljane. Meni, da je bila odločitev RZS, da ostane na tekmovanju, prava, saj tako lahko igralci na parketu dokažejo, da so močnejši od inštitucij, kot je EHF.

Tudi njegov kolega Tilen spominja, da so v športu pogosto nekatere ekipe oškodovane, a "ne smeš pustiti, da ti to pride do živega". "Zdaj moramo zmagati in to bo to," je dejal. Kot je dodal, bo na tribunah tudi v Varaždinu, če bo to dovoljeval čas in denar.

Preberite še nekaj odzivov s twitterja.