Vujović brez dlake na jeziku

Kakšne bi bile posledice, če bi Slovenija resnično zapustila prvenstvo?

S.R./STA
17. 1. 2018, 11.22
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 11.25
Deli članek:

Stališče selektorja slovenske reprezentance Veselina Vujovića je jasno, "brez razmišljanja" bi šel domov, a Slovenija bi bila prva reprezentanca, ki bi to storila, posledice pa bi najbrž bile hude.

Reuters
Vujović bi Hrvaško takoj zapustil, rokometni in pravni strokovnjaki pa so mnenja, da to ne bi bila pametna odločitev.

Veselin Vujović je o možnosti odhoda s prvenstva v pogovoru za Ekipo brez obotavljanja dejal: "Jaz bi rekel, da gremo domov. Brez razmišljanja." Nato je razkril, da ga je poklical tudi predsednik RZS Franjo Bobinac in mu dejal, naj se s fanti osredotočijo na športni del in opravijo delo, kot da bodo ostali do konca prvenstva, oni na zvezi pa bodo ocenili, kaj storiti glede bojkota.

Brez dlake na jeziku

Vujović je za ekipo še povedal, da je mnenja, da je on odveč v rokometnem svetu. "Prepričan sem, da je ogromno sodnikov in delegatov, ki govorijo 'kakšen kreten je tisti Vujović'. Če bi fino izgubili za deset golov proti Nemcem, ne bi bilo nobenih težav." Zmotilo ga je tudi, da sta sodnika s črno krpo prekrila zaslon, ko sta gledala videoposnetek. Meni, da sta sodnika čakala na navodila, ki sta jih dobila preko slušalke, saj sama nista bila sposobna oceniti položaja.

Vujović je EHF sporočil še: "Če bi imeli jajca, bi me kaznovali. Ampak jih nimajo. Ne bi bil prvič kaznovan. Petindvajset let sem že priča njihovim neumnostim." Slovenski selektor je dal vedeti, da mu je tovrstnih igric dovolj: "Če se zgodi, da bodo Slovenijo zaradi Vujovića ali njegovih komentarjev doletele sankcije, bom to preprosto rešil. Dal bom odpoved in bo prišel nekdo, ki ne bo toliko govoril, ki ne bo tak borec, ki ne bo motiviral svojih fantov in jih ne bo prepričal, da lahko premagajo prvaka Evrope in prvaka sveta. Ostali bomo na ravni majhne, simpatične reprezentance. Včasih bomo koga presenetili in tako bo ostalo leta. Odlično. Ampak, ali je to rešitev? Ni problema, jaz sem pripravljen sprejeti svoje sankcije."

Kaj pomeni predčasen odhod s prvenstva?

Rokometni strokovnjaki so mnenja, da bi bil predčasen odhod s prvenstva slaba odločitev, ki bi škodovala slovenskemu rokometu, predvsem pa mlajšim rodovom. EHF lahko namreč RZS kaznuje s prepovedjo nastopanja na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem ali pa ji izreče denarno kazen.

Če bi Slovenija res zapustila EP, potem bi bila prva reprezentanca, ki bi to storila, posledice pa bi bile bržčas hude, so zapisali pri Delu in dodali, da "kazen za to sicer ni določena, gotovo pa bi bila huda in ne samo denarna. Slovenija bi bila verjetno za kar nekaj časa izločena iz vseh tekmovanj pod okriljem EHF. Izpustila bi SP prihodnje leto na Danskem in v Nemčiji ter posledično tudi OI leta 2020 v Tokiu, kar je glavni cilj sedanjega rodu slovenskih rokometašev. Tudi organizacija EP za ženske leta 2022 bi ostala mrtva črka na papirju."

Ob tem pri Delu opozarjajo, da so so domnevne sodniške krivice dogajale tudi velikim reprezentancam: "V finalu EP 2002 na Švedskem so sodniki zmago poklonili domači reprezentanci, čeprav so Nemci tri sekunde pred koncem dosegli povsem regularen zadetek. Takrat sta bila sodnika bratranca Načevski. Dragan Načevski je zdaj šef sodnikov v Evropski rokometni zvezi (EHF) in ima v rokah škarje in platno."