Daleč od oči javnosti

Cerar odstopil od "tihega" dogovora glede slovensko-hrvaške meje?

S.R.
17. 1. 2018, 10.38
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 11.05
Deli članek:

Slovenija in Hrvaška naj bi se po pisanju hrvaških medijev dogovorili o novem mejnem sporazumu, a naj bi si slovenski premier Miro Cerar tik pred podpisom premislil in od njega odstopil.

STA
Andrej Plenković in Miro Cerar naj bi se dogovorila o sprejemljivi rešitvi mejnega spora.

Na pisanje hrvaškega časnika se je že odzvala slovenska vlada, ki je za STA dejala, da "ni bilo nobenega dogovora, kaj šele, da bi karkoli podpisovali." Zatrdili so še, da je bilo "v vseh pogovorih in na vseh ravneh vedno govora le o implementaciji arbitražne razsodbe."

V zadnjih mesecih, ko slovenska in hrvaška javnost goreče razpravljata o odločitvi arbitražnega sodišča, vladi obeh držav pa vsaj navidezno stojita na okopih, naj bi daleč od oči javnosti potekali podrobni pogovori o mejnem sporu, poroča hrvaški Večernji list. S tiho diplomacijo naj bi prišli celo do nekakšnega sporazuma, poimenovanega "protokol o meji." Tega naj bi predstavili tudi tujim državnikom, ki so ga domnevno ocenili kot dober način za začetek reševanja spora, kot zelo dobrega pa naj bi ga ocenila tudi Slovenija.

Domnevno so se že dogovorili o z mejo povezanih rešitvah oziroma vprašanjih, o katerih se strinjata obe državi in ki za nobeno od njiju niso sporne, to pa naj bi vključili v kratko preambulo. V samem protokolu pa naj bi jasno določili potek meje na kopnem in morju ter to podkrepili z zemljevidi. Ta mejna črta naj bi sicer bila nekoliko drugačna od tiste, ki jo je določilo arbitražno sodišče, vendar naj bi bila znotraj rešitev, ki bi jih obe vladi svojim državljanom lahko predstavili kot dobre.

V okviru sporazuma naj bi določili tudi nekoliko bolj liberalen režim plovbe čez hrvaško teritorialno morje ter izbrali komisijo za demarkacijo meje na kopnem, kar naj bi zadovoljilo obe strani.

Si je Cerar premislil?

Kot navaja časnik, naj bi bil sporazum, ki ga je Hrvaška na poziv Slovenije domnevno že prelila na papir, sprejemljiv tudi za našo vlado. Slovenija naj ga formalno sicer ne bi sprejela, premier Miro Cerar pa naj bi si pred podpisom premislil, med svojim zadnjim obiskom v Zagrebu 19. decembra pa naj bi svojega hrvaškega kolega obvestil, da od njega odstopa.

Glede vprašanja krivca za to, da si je Cerar v zadnjem trenutku premislil, Večernji list ne ponudi odgovorov, vendar časnik domneva, da je odločitev padla dan pred obiskom, ko se je srečal s svojimi koalicijskimi partnerji. Samega predloga sporazuma naj slovenska stran sicer še ne bi dokončno pokopala.