DNK analiza

Slovenski volk pohrustal avstrijsko klobaso in tragično preminul na tirih

G.G.
15. 1. 2018, 17.54
Posodobljeno: 15. 1. 2018, 21.38
Deli članek:

Na avstrijskem štajerskem, v bližini Lipnice, so minuli teden na železniških tirih našli mrtvega volka.

Bobo
Fotografija je simbolična

Najprej niso vedeli, za kakšno zver gre. Lokalni mediji so ugibali? Je to volk, šakal ali kakšen mešanec. Kadaver so poslali na Dunaj, kjer so strokovnjaki na veterinarski fakulteti ugotovili, da gre za volka.

33 kilogramov težka žival, ki jo je povozil vlak, naj bi prišla iz Slovenije (fotografija nesrečne zveri je na koncu članka). Avstrijski strokovnjaki so zato vzorce DNK poslali še našim kolegom, ki bodo v bazi dobljeni na podlagi genetskega vzorčenja preverili, če je volk živel v naših gozdovih.

V Sloveniji okoli 50 volkov

V Sloveniji je po podatkih monitoringa volka, izvedenega v letih 2015 in 2016, okoli 50 volkov, ki živijo v tropih. Zato ni nič nenavadnega, če kakšen volk ali cel trop prečka mejo in preveri teren pri naših severnih sosedih. Živali se namreč požvižgajo na nacionalne meje.

So pa prebivalci Lipnice in okolice temu volku že pripisali osupljive zmožnosti. Neka ženska je na spletu zapisala, da je v noči na 8. januar na terasi pred hišo v dobro zaprti posodi za shranjevanje živil pustila klobaso v solati. Zjutraj je bila posoda na drugem delu vrta, odprta, izmaličena – na njen naj bi ostali sledovi velikih, ostrih zob. “Kaj takšnega še nisem videla,” je v klasičnem slogu “še nikoli videnega” opisala ženska. Še več, je dodala, “zver” je pohrustala tudi pasjo hrano.

Doktor veterinarske medicine Georg Rauer, strokovnjak za medvede in volkove, za Kleinezeitung takšne čenče odpravi kot malo verjetne, saj volk nered obiskuje strnjena naselja vrste homo sapiens.