SLAVA IN OBLAST

Kdo potrebuje zvezdnike za zmago na volitvah?

Žiga Kariž
16. 1. 2018, 06.50
Deli članek:

Politiki so že davno ugotovili, da je oblast mogoče prevzeti s pomočjo slavnih oseb. Tako Desus že novači priljubljenega Sašo Dončića, v Ameriki želijo Oprah.

Bobo
Marjan Šarec je zaslovel kot imitator.

Da v Ameriki slava daleč seže, je že v prejšnjem stoletju dokazal Ronald Reagan, ki je najprej blestel v Hollywoodu, nato pa postal še eden najprepoznavnejših predsednikov te države. Tudi Donald Trump se lahko za zmago na volitvah deloma zahvali svetovni slavi, ki si jo je pridobil s svojimi medijskimi nastopi. Zagotovo bi v tem trenutku imel močnega izzivalca v najmočnejšem politiku vseh časov Arnoldu Scwarzeneggerju, a ta ni smel kandidirati, saj ni rojen v Ameriki, temveč v nam sosednji Avstriji. Kot kaže, bo v svet politike vstopila še ena megazvezda. Oprah Winfrey, kraljica pogovornih oddaj, je namreč z govorom na podelitvi zlatih globusov marsikoga prepričala, da bi lahko postala prva predsednica ZDA. Slava in politika torej hodita z roko v roki.

Saša Dončić razmišlja o vstopu v politiko.

Tudi v Sloveniji ni nič drugače

Tudi pri nas politične stranke med kandidate na volitvah uvrščajo prepoznavne obraze iz sveta zabave, novinarstva in športa. Že v prvem sklicu državnega zbora je tako na volitvah kandidirala in tudi osvojila mesto poslanke takrat najbolj prepoznavna voditeljica TV Dnevnika Danica Simšič. Kandidirala je na listi nekdanje Demokratske stranke, po njenem razpadu pa se je pridružila Združeni listi socialnih demokratov, ki jo danes poznamo kot stranko SD. Po koncu poslanske kariere je bila tudi županja Ljubljane. V istem sklicu je kot poslanec LDS sedel tudi znani dramatik Tone Partljič ter Ljerka Bizilj, nekdanja novinarka, leta 1990 celo Slovenka leta in danes direktorica Televizije Slovenija.

Bobo
Danica Simšič je bila prva Slovenka, ki je medijsko slavo izkoristila za prestop v politiko.

Volitve s pridihom slave

Kot kaže, bodo tudi naslednje volitve privabile nekaj slavnih in znanih imen. Zagotovo bomo na njih znova videli Marjana Šarca, ki je zaslovel kot imitator v skupini, zbrani okoli Saša Hribarja, se nato uveljavil v lokalni politiki in lani stopil na veliko državno politično prizorišče. Kot so poročali naši kolegi iz časnika Ekipa24, naj bi o vstopu v politiko razmišljal tudi Saša Dončić, oče enega najperspektivnejših mladih košarkarjev na svetu, in TV-komentator. Vabijo ga namreč v stranki Desus, kjer slovenske oboževalce košarke že zastopa Peter Vilfan, prav tako nekdanji košarkar in športni komentator. Med znanimi športnicami, ki so zastopale voljo volivcev v parlamentu, je zagotovo treba omeniti tudi Alenko Bikar, ki je kot članica Jankovićeve Pozitivne Slovenije v državnem zboru sedela med letoma 2012 in 2014. Med znanimi osebami pa v trenutni sestavi zagotovo največ pozornosti vzbuja igralka in članica stranke Levica Violeta Tomič, družbo pa ji dela tudi igralski kolega in član SMC Saša Tabaković.

mv
Violeta Tomič je igralka in režiserka.

Dolg staž

Med tistimi, ki sta jim znano ime in kanček slave pomagala do poslanskega sedeža in se lahko pohvalijo z najdaljšim stažem, je zagotovo Eva Irgl, nekdaj voditeljica zabavnih oddaj na nacionalni televiziji, ki kot poslanka SDS v državnem zboru sedi že vse od leta 2004. Njen nekdanji poslanski kolega Miro Petek si je kariero ustvaril kot novinar, danes pa skrbi za stike z mediji pri največji opozicijski stranki. Med najprepoznavnejše novinarje, ki jim je uspelo vnovčiti svojo prepoznavnost in jo zamenjati za uspeh na volitvah, je tudi Bogdan Barovič. Nekdaj televizijski in radijski novinar, nato pa poslanec slovenske nacionalne stranke (SNS) in župan Trbovelj.

STA
Eva Irgl ima med tistimi z medijskim pedigrejem najdaljši staž.