Solidarno

Komaj s počitnic in v stavko: tudi v državnem zboru gredo v stavko

T.L.
15. 1. 2018, 11.52
Posodobljeno: 15. 1. 2018, 12.07
Deli članek:

Stavka je usmerjena proti dolgoletnim varčevalnim ukrepom vlade na račun zaposlenih v javnem sektorju, sporočajo iz OO sindikata Državnega zbora Republike Slovenije.

STA
Državni zbor RS.

Čez slabih deset dni bo po državi pestro, saj je za 24. januarja napovedana prava stavkovna poplava sindikatov javnega sektorja, poleg tega pa za februar stavke napoveduje še več sindikatov. Sindikati želijo drug za drugim požeti sadove gospodarske rasti v državi in sledijo zdravniškemu sindikatu, ki si je "izpogajal" višje plače. Kot je ob zadnjih napovedih izračunala vlada, so sindikalne zahteve težke kar 991 milijonov evrov.

Naj ob tem spomnimo, da so se 9. januarja končale zimske parlamentarne počitnice. Službe Državnega zbora, ki med letom opravljajo strokovna, administrativna in druga opravila ter tehnične naloge, zagotavljajo za nemoteno delo državnega zbora v času parlamentarnih počitnic dežurstvo, zato na vsa vprašanja državljanov, novinarjev in strokovne javnosti v tem obdobju ne bo odgovarjajo tako hitro kot sicer. Novinarska in radijska soba sta v tem času zaprti, prav tako ni vodenih ogledov in obiskov državnega zbora.

V skladu s poslovnikom pa več kot mesec dni dolge počitnice potekajo tudi med sredino julija in do konca avgusta. 

Komaj s počitnic in v stavko

Stavkali pa bodo tudi v državnem zboru. Tako so se namreč odločili minuli četrtek na tajnem glasovanju. "Enodnevno opozorilno stavko bomo zaposleni v Državnem zboru Republike Slovenije izpeljali z upoštevanjem zakonskih omejitev in ob upoštevanju minimuma delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja. Stavka zaposlenih v Državnem zboru Republike Slovenije se bo pričela dne 24. 01. 2018 ob 07.00 uri in bo trajala do 18.00 ure. Stavka bo potekala na delovnih mestih zaposlenih v ­­­­­­­­­­­­­­­­­­prostorih Državnega zbora Republike Slovenije. Ob 12.05 uri se bomo zaposleni udeležili protestnega shoda pred poslopjem Vlade Republike Slovenije," so sporočili iz Osnovne organizacije sindikata Državnega zbora Republike Slovenije.

Izvršni odbor Sindikata Državnega zbora Republike Slovenije se je preoblikoval v stavkovni odbor in bo do preklica oziroma ugodnega sporazuma z vlado izvajal intenzivne aktivnosti pri pripravah na stavko in protestni shod sindikatov javnega sektorja.

Ker vlada varčuje

Stavka zaposlenih v državnem zboru je "usmerjena proti dolgoletnim varčevalnim ukrepom vlade Republike Slovenije na račun zaposlenih v javnem sektorju. Ker vlada krši temeljna določila enotnega sistema plač v javnem sektorju, se ločeno pogaja s posameznimi sindikati dejavnosti in poklicev, ki so z grožnjo s stavko dosegli več kot ostali, ki so se z vlado skušali dogovoriti za pogajalsko mizo. Vlada  prav tako, navkljub gospodarski rasti, še ni odpravila omejitev začasnega zakona o uravnoteženju javnih financ in anomalij v plačnem sistemu. Zaradi vsega navedenega smo se zaposleni v državnem zboru odločili, da se pridružimo stavki javnega sektorja," svojo določitev utemeljujejo v državnem zboru.