Javnih vrtcev je premalo

Jezni starši v Novem mestu: "Tudi mi smo del te občine!"

Mirjana Martinović, Dolenjski list
14. 1. 2018, 19.17
Deli članek:

Občina Novo mesto staršem s stanovanjskim kreditom omogoča nižje plačilo vrtca, a to ne velja za vse. Zato so zbrali podpise, na odgovor še čakajo.

Dolenjski list
Težava je v tem, da starši denimo z Otočca vseh svojih otrok v bližnjo Marjetico ne morejo vpisati.
Na občini so potrdili, da imajo izdelano idejno zasnovo in začrtano lokacijo za vrtec na Otočcu, za projekt pa so v letošnjem proračunu namenili 200 tisoč evrov. 

Za starše otrok, vpisanih v vrtce Ciciban, Pedenjped in Ringa Raja ter vrtca pri stopiški in brusniški šoli, velja, da če imajo zaradi reševanja stanovanjskega problema najet kredit, lahko zaprosijo za nižje plačilo vrtca. Ta jim na podlagi odločbe centra za socialno delo, oddane vloge in drugih dokaznih listin, kot sta na primer kreditna pogodba in kupoprodajna pogodba za stanovanje, obračuna en plačni razred manj.

Ni koncesije, ni ugodnosti

Družin, ki s kreditom rešujejo stanovanjsko vprašanje, ni malo, na uredništvo Dolenjskega lista pa so se obrnili starši otrok iz zasebnega Petrovega vrtca, ki deluje na Otočcu. »Prve informacije o nižjem plačilu vrtca za starše, ki živijo v občini Novo mesto in imajo posojilo za hišo ali stanovanje, so nas razveselile. Po krajšem poizvedovanju v vrtcu in na občini pa smo ugotovili, da nam znižanje plačila ne pripada, saj imamo otroke vpisane v zasebni vrtec brez koncesije,« je povedal eden izmed njih. Petrov vrtec ima nekaj več kot 60 otrok pod svojo streho in deluje brez koncesije, torej gre za zasebni vrtec, prvi najbližji javni vrtec pa je Cicibanova enota Marjetica na Lešnici, kjer je polovico manj malčkov.

Marjetica polna

»Sledili so pozivi odgovornim na občini tudi s pomočjo sveta staršev vrtca, vendar je bil odgovor vedno enak, in sicer, da je Petrov vrtec zasebni zavod, zato nam znižanje plačila ne pripada. Po poslanem dopisu in podpisih staršev je vrtcu občina spomladi 2017 posredovala odgovor, da bodo preučili zmožnosti občine, vendar se do zdaj še vedno ni nič spremenilo,« nadaljuje eden izmed prebivalcev Otočca in dodaja, da o novem (javnem) vrtcu v njihovem kraju sicer govorijo, a ga še ni.

Širitev mreže vrtcev

Z novomeške občine so odgovorili, da je njihov interes ohranitev in morebitna širitev mreže javnih vrtcev, če zmogljivosti ne zadoščajo, se odločijo za podelitev koncesije. »Določene ugodnosti pri plačilu vrtca veljajo za otroke, ki so vpisani v javni vrtec ali vrtec s koncesijo. Ker javne vrtce ustanavlja lokalna skupnost, cene programa ter vse druge ugodnosti za starše pri plačilu vrtca določa oziroma sprejema Občinski svet MO Novo mesto. Zasebni vrtec ima pristojnost, da sam določa cene vrtca in tudi morebitne dodatne ugodnosti, neodvisno od občine. Pravica vsakega starša pa je, da prosto izbere vrtec, v katerega želi vključiti svojega otroka, torej javnega, koncesijskega ali zasebnega,« so med drugim navedli v odgovoru.