Bolezen

V Domžalah preplah zaradi suma ošpic

K.M.
14. 1. 2018, 09.15
Deli članek:

Zdravstveni dom v Domžalah naj bi celo zaprli, bolezenski znaki pa so res kazali na bolezen, zaradi katere je v zadnjih dneh tudi v Sloveniji kar nekaj preplaha.

Profimedia

Kot poroča portal Domžalec.si, so včeraj v zdravstveni dom sprejeli otroka, katerega bolezenski znaki so vzbujali sum na ošpice. Informacijo pa je za portal potrdila tudi pomočnica direktorja zdravstvenega doma. 

Tina Urankar, dipl. med. sestra jim je včeraj potrdila, da je njihova dežurna služba med obravnavo pri otroku opazila znake, ki so kazali na morebitno okužbo z ošpicami. V skladu s protokolom, ki je določen za takšne primere, so zdravstveni dom zaprli, nujno trinažno službo pa so med tem časom opravljali pred zdravstvenim domom oziroma v reševalnih vozilih. Po približno dveh urah so s strani infekcijskega laboratorija iz Ljubljane dobili potrditev, da pri obravnavanem otroku ni šlo za okužbo z ošpicami.

Skrb je v zadnjih dneh še toliko večja, ravno zaradi ponovnega pojava bolezni tudi v Sloveniji in pa nekaterih tudi smrtnih žrtev v nam bližnjih državah. Kljub temu, da je bila bolezen v zadnjih letih skoraj izkoreninjena, pa je če-ta tudi zelo kužna. To pomeni, da se je lahko posameznik okužil z ošpicami tudi dve uri po tistem, ko okuženega ni bilo več v tem prostoru.