Primer Šami

Ustavna obtožba zoper Cerarja padla

S.R./STA
9. 1. 2018, 20.35
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 20.39
Deli članek:

DZ je danes z 18 glasovi za in 52 proti zavrnil predlog ustavne obtožbe zoper premierja Mira Cerarja, ki so ga zaradi očitkov o zlorabi položaja v primeru Šami vložili poslanci SDS.

STA
Miro Cerar

Poslanci SDS so tudi edini podprli predlog, medtem ko so jim koalicijski poslanci očitali zlorabo instituta ustavne obtožbe. Cerar je predlog označil za nedostojen. 

Ti so premierju očitali prekoračitev pristojnosti ter kršitev ustave in zakonov v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija. Trdili so, da se ne bi smel braniti ustavne presoje, če bi bil tako prepričan o pravilnosti svojega ravnanja. 

Predsednik vlade je očitke odločno zavrnil. Po njegovem mnenju gre pri ustavni obtožbi za kriminalizacijo političnih odločitev. Zlasti poslanci njegove SMC, pa tudi drugih koalicijskih strank, so SDS tudi očitali, da ustavno obtožbo izrabljajo za predvolilno kampanjo. 

Ustavne obtožbe sicer niso podprli niti v preostali opoziciji, kjer sicer niso skoparili z očitki na račun siceršnjega dela Cerarjeve vlade. Da bi bil predlog ustavne obtožbe sprejet, bi morala zanj glasovati večina vseh poslancev. Po današnjem glasovanju je tako postopek ustavljen.

Če pa bi bil predlog v DZ izglasovan, bi ustavno sodišče ugotavljalo odgovornost predsednika vlade. Če bi pri tem ugotovilo kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, bi lahko tudi odločilo, da mu preneha funkcija.