Arbitraža

Se je Zagreb pripravljen pogovarjati in priznati večji del sodbe?

S.R./STA
9. 1. 2018, 20.13
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 20.14
Deli članek:

RTL televizija je neuradno poročala, da je Zagreb pripravljen priznati večji del arbitražne sodbe.

STA
Vodja hrvaške diplomacije je poudarila, da Evropska komisija obenem opozarja na nesprejemljivost enostranskih ukrepov, za kar si prizadeva tudi Hrvaška.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je danes pozdravila izjavo predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja ob ponedeljkovem srečanju s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, da je spor o meji predvsem dvostransko vprašanje. 

Juncker je v ponedeljek pred pogovorom s Pahorjem v Bruslju dejal, da vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško ni le dvostranski problem, temveč je to problem, ki vpliva na celotno EU in na evropsko prihodnost Zahodnega Balkana. Pejčinović Burićeva je ocenila, da je Juncker "dosleden pri stališču, da gre za dvostransko vprašanje med dvema članicama EU". Kot je dodala, je Junckerjeva izjava v skladu s prejšnjimi izjavami Evropske komisije o podpori pogovorom in dialogu med Hrvaško in Slovenijo. 

Spor glede ribičev

Ponovila je, da so zaradi tega nesprejemljive slovenske kazni za hrvaške ribiče, ki lovijo ribe na območjih v Piranskem zalivu, kjer so jih lovili pred in po letu 1991. Znova je dejala, da ima Hrvaška seznam vseh prekrškov, ki so jih med nedovoljenim prehodom meje in ribolovom storili slovenski ribiči.

Pejčinović Burićeva je dodala, da Hrvaška vztraja pri nadaljevanju dialoga s Slovenijo ter da obstajajo dvostranski stiki s slovensko stranjo. Potrdila je, da se bo hrvaški premier Andrej  Plenković na povabilo Junckerja udeležil skorajšnjega srečanja Evropske komisije, na katerem bodo obravnavali vsa pomembna vprašanja za EU ter skupne interese Hrvaške in Evropske komisije.

Juncker je med drugim v ponedeljek dejal, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati, ter da razlike v stališčih držav niso tako zelo velike. Prvi korak bo, kot je dejal, spraviti strani skupaj za mizo. Tudi Plenković je v zadnjem času večkrat dejal, da sta državi bližje končni rešitvi, kot se zdi. Ob tem je izpostavil, da si Hrvaška želi urediti spor s Slovenijo v skladu z mednarodnim pravom.

Arbitraža zgolj podlaga za rešitev?

Prav tako je Pejčinović Burićeva prejšnji teden izjavila, da je potrebno več prožnosti v stališčih obeh držav ter da je arbitražna razsodba "dobra podloga za kompromisno rešitev", ki jo je hrvaška stran v obliki protokola predlagala na srečanju Plenkovića in njegovega slovenskega kolega Mira  Cerarja v Zagrebu decembra lani.

Hrvaško uredništvo komercialne televizije RTL je danes neuradno poročalo, da je Hrvaška pripravljena prisluhniti Junckerju in priznati večji del arbitražne razsodbe v dvostranskih pogovorih. Zagreb naj bi zahteval boljši položaj za hrvaške ribiče, so dodali.