Starš ni bil cepljen

Ključni dan za iskanje oseb, ki so bile v stiku s prenašalcem ošpic

G.G.
8. 1. 2018, 11.57
Posodobljeno: 8. 1. 2018, 11.59
Deli članek:

Epidemologi bodo poklicali vse, ki so bili minuli četrtek v stiku z okuženo osebo na pediatrični kliniki v Ljubljani.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Strokovna direktorica Pediatrične klinike UKC Ljubljana Anamarija Meglič je povedala, da je prejšnji četrtek eden od staršev pripeljal otroka na redni pregled na pediatrično kliniko. Izkazalo se je, da je starš okužen z ošpicami, zato zdaj epidemologi pospešeno iščejo in kličejo vse osebe, ki so bile v stiku s to okuženo odraslo osebo, ki ni bila cepljena proti ošpicam.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da je večina “kontaktov”, gre za okoli 250 oseb, najverjetneje cepljenih, tisti, ki pa niso, jih bodo cepili oziroma določili primerne ukrepe.

Ker so od dogodka minili štirje dnevi, je danes najpomembnejši dan, da odkrijejo vse ali čim več ljudi, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Zakaj? Ker inkubacijska doba za ošpice traja od 5 do 21 dni. Kdo se je lahko okužil? Kdor je bil v istem prostoru z okuženo osebo. Primer: če ste bili z okuženo osebo v čakalnici, se lahko okužite že po 15 minutah. Kužne kapljice so v zraku obsotjne še dve do tri ure.

Z znaki bolezni nikar na pediatrično kliniko

Megličeva je na koncu še poudarila, da lahko največ naredimo, če smo pravočasno cepljeni oziroma da pravočasno cepimo otroke. S tem ne zaščitimo le sebe, ampak tudi druge, ki zaradi zdravstvenih različnih razlogov ne morejo biti cepljeni.

In še eno opozorilo. Kdor ima znake vročine, nahoda ali izpuščaje, naj nikar ne hodi na pediatrično kliniko, saj lahko stem tudi smrtno ogrozi ogrožene – to so nosečnice, otroke med šestim mesecem in enim letom starosti, ki še niso bili cepljeni, in otroke, starejše od enega leta, ki so bili cepljeni samo enkrat.

Precepljenost upada

V Sloveniji se je začelo cepljenje proti ošpicam leta 1968, takrat je potekalo z enim odmerkom. Od leta 1974 naprej so cepili z dvema odmerkoma, od leta 1999 pa otroke cepijo s kombiniranim cepivom.

Zdravniki so zaskrbljeni, ker v Evropi precepljenost proti ošpicam upada. V Sloveniji je najnižja v Ljubljani (85 odstotna). V lanskem letu so tako v Sloveniji zabeležili sedem primerov ošpic, od tega šest primerov januarja. Vsi bolniki so se okužili v tujini.

Ena najbolj nalezljivih virusnih bolezni

Ošpice se prenašajo kapljično. Kužne kapljice so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri. Gre za eno najbolj nalezljivih virusnih okužb, saj zboli kar devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po treh do petih dneh še značilen izpuščaj, ki se pojavi najprej za ušesi, nato pa po celem telesu.

Najpogostejši zapleti zaradi ošpic so vnetje srednjega ušesa, pljučnica in encefalitis, to je vnetje možganov. Eden od štirih bolnikov, ki zboli za ošpicami, potrebuje bolnišnično zdravljenje. Eden od tisočih dobi encefalitis, eden ali dva od tisočih pa zaradi zapletov umreta.