RAVNOZEMELJCI

So se proti nam zarotili in je Zemlja v resnici ravna?

lt
31. 12. 2017, 12.20
Posodobljeno: 31. 12. 2017, 12.50
Deli članek:

Januarja bo v Ljubljani sklicana 1. Ravnozemeljska konvencija v Sloveniji, na kateri je udeležbo potrdilo skoraj 900 posameznikov, še 2300 pa se zanjo zanima.

Youtube
Mike Hughes je nameraval poleteti z doma narejeno raketo in dokazati, da je zemlja v resnici ravna.

Ali nam oblasti lažejo? So se proti nam zarotili znanstveniki in astronavti, ki vesolje opazujejo oziroma vanj potujejo z namenom, da nam prikrijejo resnico? Resnico, da je Zemlja v resnici ravna!

O tem se bodo spraševali na 1. Ravnozemeljski konvenciji v Sloveniji, ki je na dogodku družbenega omrežja Facebook sklicana za 13. januar. Na prvi pogled se zdi nenavadno, da je mogoče leta 2017 v Sloveniji najti nekaj več kot 3000 posameznikov, ki si zastavljajo tovrstna vprašanja. Vendar gre na srečo za ironičen dogodek z ironično udeležbo.

A kaj je takšno število ljudi pripravilo, da se za šalo udeležijo neobstoječe konference? Da, ravnozemeljci so med nami in nas aktivno nagovarjajo! Organizatorja dogodka, ki prihajata iz še neustanovljenega Društva za ozaveščanje o ravni Zemlji, trdita da so v živo ravnozemeljci trenutno »še kar sramežljivi«, vselej pa jih je mogoče najti »med komentarji na družbenih omrežjih«.

Youtube
Zemlja naj bi bila ravna, obkrožal pa naj bi jo ledeni zid, ki ga zmotno imenujemo Antarktika.

Ozaveščajo se prek spleta

Organizatorja pojasnjujeta, da se ravnozemeljci trenutno ozaveščajo prek portala Youtube, kjer je mogoče najti kopico amaterskih posnetkov s psevdoznanstvenimi dokazi, da je Zemlja v resnici ravna. Eden izmed bolj priljubljenih dokazov je trditev, da bi, če bi bila Zemlja sferična, letala med vožnjo morala popravljati svoj naklon, in ne leteti vodoravno. Neki zagovornik teorije ravne Zemlje je v ta namen na letalo vzel vodno tehtnico in tako dokazoval, da pilot ne uravnava naklona letala, saj je bila vodna tehtnica ves čas leta v vodoravnem položaju.

»Poznam lika, ki je nekoč igral precej računalniških igric, nato pa je začel na youtubu gledati posnetke z zarotniško vsebino. To ’raziskovanje’ ga je privedlo do prepričanja, da je Zemlja ravna. Proti koncu ti več ni bil pripravljen prodati zavojčka trave, če nisi z njim pogledal enega ali dveh (tovrstnih) videoposnetkov,« nam je zaupal naš vir, ki je zaradi očitnih razlogov izjavo podal le pod krinko anonimnosti. Dodal je, da je moral začeti marihuano kupovati drugje, ker da si je ta osebek z njo »čisto skuril možgane«, kar da je škoda, saj da je »imel dobro robo«.

Youtube
Zagovornik teorije ravne zemlje Glenn Hall kaže kako bi letala morala popravljati svoj naklon, če bi zemlja bila sferična.

Že Grki so vedeli, da je Zemlja sferična

Prvi sklep o tem, da je Zemlja okrogla, je star že več kot poldrugo tisočletje. Med prvimi ga je ponudil grški matematik Pitagora, ki je to domneval na podlagi tega, da je Mesec okrogel – torej mora biti takšna tudi Zemlja. Še bolj znanstveno je kakšnih petsto let kasneje razmišljal Aristotel. Opozoril je na pojav izginjanja ladij za obzorjem – najprej namreč izgine njihov trup, šele nato tudi jambor z jadri.

Sodobni ploskozemeljci

Na spletni enciklopediji Wikipedija je mogoče najti zapis, iz katerega sledi, da sodobne teorije o ravni Zemlji koreninijo v letu 1956, ko je bilo ustanovljeno Mednarodno društvo ravne Zemlje, ki ga je vodil Samuel Shenton. Po njegovi smrti je del njegove knjižnice podedoval Charles K. Johnson in nadaljeval tovrstne aktivnosti. Johnson je tudi ustvaril sodobni ploskozemeljski kanon – po katerem Antarktika v resnici ni celina, temveč ledeni zid, ki obkroža plosko Zemljo in ladjam preprečuje, da bi padle čez njen rob.