Ostaja doma

Niti za milijon evrov! Slovenec noče zapustiti Hrvaške

Ž. K.
17. 12. 2017, 07.30
Deli članek:

Po spletu se širi posnetek Slovenca Davida Šava iz zaselka Škodelini, ki je po arbitražni sodbi pripadel Hrvaški. Šav trdi, da se v Slovenijo ne bi preselil niti za milijon evrov.

Facebook
David Šav pravi, da ni ne Slovenec ne Hrvat, ampak Istran.

Hrvaška novinarka je pred dnevi obiskala slovensko družino Šav, ki živi v Škodelinih, zaselku, ki je po arbitražni sodbi pripadel Hrvaški. Davida, v Kopru rojenega Slovenca, je povprašala, ali bo sprejel pomoč slovenske vlade, vzel denar in se preselil v Slovenijo. A kot pravi Šav, se nekaterih stvari ne da kupiti in dom je le dom. Ko je novinarka želela izvedeti, koliko denarja bi bilo potrebnega, da bi se preselil, je Šav dejal, da se ne premakne niti za milijon evrov.

Brez stika z vlado

Šav je v pogovoru med drugim omenil, da ga o pomoči, ki jo nudi vlada, ni še nihče obvestil. Prav tako o pomoči ni vedel nič Slovenec, čigar imena hrvaški mediji ne omenjajo. Je pa izjavil, da bi o selitvi razmislil, če bi dobil pomoč ob tem, da bi lahko nepremično, v kateri trenutno živi, obdržal.

Vladna pomoč

Vlada je za uveljavitev arbitraže pripravila štiri zakone. 

Vlada bo za pomoč državljanom, ki bodo po 29. decembru, ko naj bi se uveljavila arbitražna sodba, ostali na Hrvaškem, namenila skupaj 3,965 milijona evrov. Od tega je 1,2 milijona evrov namenjenih za preselitev slovenskih državljanov, ki so po razsodbi pristali na Hrvaškem, v Slovenijo. Skupaj gre za dvanajst gospodinjstev v občinah Metlika, Razkrižje in Piran. Enočlansko gospodinjstvo je upravičeno do nadomestila v višini 45.300 evrov, dve osebi v gospodinjstvu do 67.950 evrov, tri osebe do 83.050 evrov, štiri osebe do 98.150 evrov, pet oseb do 113.250 evrov, šest oseb do 128.350 evrov in vsaka nadaljnja oseba do 15.100 evrov.

Nepremičnina ostane v lasti

Pomembno je poudariti, da ob tem tisti, ki bi se morebiti preselili, še vedno obdržijo lastništvo nad nepremičnino, ki ostane na Hrvaškem. Interventni zakon, ki ga je pripravila vlada, pa določa, da morajo v treh letih vsi, ki jim bo pomoč namenjena, stalno prebivališče prijaviti v Sloveniji. Glede na arbitražno razsodbo bo na Hrvaškem ostal tudi del kmetijskih zemljišč v lasti naše države in v upravljanju sklada kmetijskih zemljišč.

Pomoč tudi za kmete in ribiče

Na področju kmetijstva sta predvideni nadomestilo za prejemnike subvencij v perspektivi do leta 2020 ter povračilo trošarine za tiste, ki so izvajali kmetijsko in gospodarsko dejavnost, predviden je tudi zakup nadomestnih zemljišč. V nasprotju s tistimi, ki se bodo selili, bodo morala biti nadomestna zemljišča v isti občini kot tista, ki se jim bodo kmetje prisiljeni odpovedati. Posebne skrbi so deležni tudi ribiči, saj bodo upravičeni do odškodnin v višini 150 tisoč evrov, zaradi oviranega ribolova bodo imeli na voljo še dodatnih 510 tisoč evrov, vlada pa jim bo zagotovila tudi pravno pomoč, če se bodo zaradi izvajanja svoje dejavnosti znašli pred tujimi sodišči.