Sloveniji zagodlo vreme

Močan veter odkriva, deževje zaliva, v šolah pa rešujejo knjige

S.R./STA
11. 12. 2017, 15.10
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 18.25
Deli članek:

Po poplavah na Obali so jo vremenske razmere zagodle tudi drugim območjem v Sloveniji. Drevje pada, mnoge stavbe pa so ostale brez kritine. Zaprte so tudi nekateri odseki cest.

Bobo
Tako je v Ljubljani, kjer poleg dežnikov niso varne niti lesene strukture oziroma stojnice.
Zaradi neposredne nevarnosti močnega vetra in podrtih dreves na območju občine Preddvor so ob 16.20 sprožili sireno javnega alarmiranja. Prebivalci naj se ne gibljejo na prostem, naj ne zapuščajo domov ter naj se ravnajo po navodilih civilne zaščite in pristojnih služb, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

S poplavami zaradi obilnega nočnega deževja se že ves dan sooča Primorska, močan veter in dež pa ne prizanašata niti drugim delom države. Veliko nevšečnosti tako povzročata na Gorenjskem in Koroškem.

S kranjskega regijskega centra za obveščanje so sporočili, da beležijo več posameznih dogodkov, vendar naj večjih težav zaenkrat ne bi bilo. Veter ponekod odkriva strehe, zlasti pločevinaste, in podira drevesa, meteorna voda pa ponekod zaliva kleti.

Na Zgornjem Jezerskem težave povzroča zlasti močan veter, ki je podrl več dreves. Nekatera so padla na daljnovode, zaradi česar je prišlo do izpada električne energije. Posredovale so dežurne službe Elektra Gorenjske.

V Zalogu v občini Cerklje na Gorenjskem so gasilci v kletnih prostorih tamkajšnje osnovne šole zaradi dviga podtalnice pred vrata namestili protipoplavne vreče. Voda pa je tekla tudi v kurilnico osnovne šole v občini Gorenja vas-Poljane.

Težave so tudi na območju Bohinja. Voda na Brodu ogroža hišo, zaradi podrtega drevja pa je zaprta cesta Jereka-Koprivnik, prav tako tudi cesta Vresje-Sorica. Električni kabel na vozišču pa ovira promet na cesti Bled-Bohinj pri Logu v Bohinju, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste.

Na regionalni cesti med avtocestnim priključkom Radovljica in Podvinom je zaradi poplavljenega vozišča polovična zapora. Zaradi nevarnosti proženja snežnih plazov pa je popolnoma zaprta cesta čez prelaz Vršič.

Gasilci Kranj
Podrta drevesa na Jezerskem.

V Črni na Koroškem zalilo šolo

Močan veter in padavine z odjugo na Koroškem povzročajo precej težav. V Črni voda zaliva prostore šolske knjižnice in telovadnice, bilo je več izpadov elektrike. Za torek so odpovedali prevoze za 78 šolarjev vozačev, je povedala ravnateljica osnovne šole Romana Košutnik.

Zaradi obilice padavin in ledu na strehi ter posebne oblike strehe je začelo zamakati pri strešnih oknih v knjižnici na črnjanski osnovni šoli, kjer so uspeli zaščititi knjige. Zamakajo tudi okna v telovadnici, kjer ravno obnavljajo parket, tako da se ravnateljica boji, da bo nastala še večja škoda.

Vmes so na šoli deloma sami odklopili elektriko, bilo pa je tudi več izpadov pri dobavi električne energije zaradi posledic močnega vetra na širšem območju. Tako da je šola, ki jo obiskujeta 202 učenca, danes slabše ogrevana, pouk pa prilagojen razmeram. Hkrati veter s starega dela šole odnaša strešnike.

Razmere v šoli skušajo sproti reševati, čakajo tudi na pomoč delavcev Elektra Celje, je povedala ravnateljica. Za torek so prevoznikom odpovedali vse prevoze otrok, saj se bojijo nevarnosti na cestah predvsem zaradi možnosti podrtih dreves, plazov in tudi poledice.

Bobo
Močan veter ne prizanaša niti v Ljubljani.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje na območju Črne voda zaliva nekatere ceste in travnike, obstaja nevarnost plazov. Na območju Slovenj Gradca je močan veter odkril streho hleva v Zgornjem Razborju, težave zaradi meteornih voda so imeli tudi v Trobljah.

V nedeljo je največ težav na Koroškem povzročal močan veter, ki je podrl več dreves. Močno piha tudi danes.