Pomanjkljiva varnost

To so »nevarni« letalski prevozniki s črne liste

S.R.
11. 12. 2017, 12.15
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 13.00
Deli članek:

V Evropski uniji zaradi (ne)varnosti v letalskem prometu ne sme leteti kar 172 letalskih družb iz 16 držav. Preverite črni seznam, zlasti, če potujete z letalom izven EU.

Profimedia

Evropska Komisija je objavila osveženo črno listo letalskih prevoznikov, ki jim je zaradi pomanjkljive varnosti prepovedano leteti na ali iz evropskih letališč, sporoča Zveza potrošnikov Slovenije.

Violeta Bulc, Komisarka za transport: "V evropskem zračnem prostoru želimo zagotoviti najvišje varnostne standarde. Črna lista ostaja eden izmed najbolj učinkovitih ukrepov."

Nova na seznamu je letalska družba iz Venezuele (Avior Airlines), družbi Mustique Airways (St. Vincent in Grenadines) in Urga (Ukrajina), ki sta do zdaj bili na seznamu, pa sta zaradi izboljšane varnosti z njega odstranjeni.

Ključno pri oblikovanju seznama ostaja sodelovanje Evropske Agencije za varnost v letalstvu (EASA), ki je tudi odkrila pomanjkljivosti, zaradi katerih so na seznam dodali venezuelsko letalsko podjetje Avior Arlines. Družbi Mustique Airways in Urga sta na drugi strani ravno ob pomoči Agencije EASA bistveno izboljšali varnost, zato lahko po novem opravljata polete tudi na letališča v EU.

Črna lista ni le učinkovit ukrep za zagotavljanje varnosti v letalskem prometu, temveč je tudi v pomoč in motivacijo letalskim družbam, da zagotovijo primerne varnostne standarde. Na zadnjem seznamu je 172 letalskih družb iz 16 držav, ki ne smejo opravljati poletov znotraj EU. Šest letalskih družb pa lahko opravlja polete le z določenimi tipi letal.