Vremenske neprilike

Oranžno opozorilo: začetek novega tedna bosta krojila močan veter in dež

J.P./STA
11. 12. 2017, 07.01
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 07.40
Deli članek:

Potem ko se je minuli konec tedna začel s snegom in mrazom, bosta začetek novega krojila močan veter in dež. Vremenoslovci za to noč napoveduje obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države, čez dan bodo nato reke narasle do velikih pretokov v večjem delu Slovenije. Zaradi napovedanega močnega vetra je izdano oranžno opozorilo.

Bobo
Vremenoslovci do jutra napovedujejo obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države.

Že v nedeljo je jugozahodnik v višjih legah predvsem na Notranjskem in Koroškem presegal hitrost 100 kilometrov na uro, danes pa se bo še okrepil in bo močan tudi drugod v višjih legah, pa tudi ponekod po nižinah bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Zaradi napovedanega močnega vetra je Agencija RS za okolje (Arso) za danes in tudi za torek izdala oranžno vremensko opozorilo za celotno Slovenijo, s čimer ljudi poziva k spremljanju razmer in previdnosti na prostem.

Težave se lahko to noč pojavijo ob morju, kjer bo gladina morja ob nočni plimi, ki ima vrh ob 3. uri, povišana. Ob tem lahko morje poplavi nižje dele obale.

Obilne padavine

Vremenoslovci do jutra napovedujejo obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države. V 24 urah lahko pade od 50 do 80, krajevno nad 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Ob napovedanem deževju in odjugi bodo danes čez dan reke narasle do velikih pretokov v večjem delu Slovenije. Ob tem lahko pride do razlivanj posameznih rek zlasti na jugu, zahodu in deloma v osrednji Sloveniji. Razlivanja rek niso izključena tudi na območju Kamniško Savinjskih Alp. Ob intenzivnejših padavinah lahko pride do razlivanj večjega obsega predvsem na jugu in jugozahodu Slovenije, opozarjajo na agenciji za okolje.

Močan veter odkril številne strehe, voda zalivala objekte

Dež in močan vetru, ki sta v nedeljo zvečer dosegla Slovenijo, sta ponekod povzročila precej težav. Na Obali so narasle vode zalile številne objekte in ceste, močan veter pa je odkrival strehe in podiral drevesa na Notranjskem in Kočevskem. V Loški dolini je odkrilo streho skladišča gotovih izdelkov podjetja Kovinoplastika Lož.

Na Obali se je zjutraj na cesto Belvedere-Strunjan v občini Izola vsul plaz. Še dva zemeljska plazova sta se sprožila na cesto med Lucijo in Kortami v občini Piran. Več plazov se je sprožilo tudi na cesti med Šmarjami in Dragonjo.

Meteorne vode zaradi močnega deževja so ponoči zalivale hiše v Parecagu, Piranu, na Zgornjih Škofijah in v Kortah nad Izolo. Objekte je zalivala tudi reka Dragonja, kažejo podatki na spletnih straneh Centra za obveščanje Uprave za zaščito in reševanje.

Na Notranjskem in Kočevskem pa je številne nevšečnosti povzročal veter. V Logatcu so podrta drevesa zaprla cesto Laze-Logatec. Močan veter je povzročal težave v cestnem prometu tudi na območju Občine Kočevje. Delavci komunalnega in cestnega podjetja so odstranili več podrtih dreves na relaciji Mlaka pri Kočevju-Kočevska Reka in v Kočevski Reki. V Kočevju je veter odkril streho stanovanjske hiše.

Nevšečnosti je veter povzročil tudi v Občini Loška dolina. V podjetju Kovinoplastika Lož je odkrilo streho skladišča gotovih izdelkov. Podatkov o škodi za zdaj še ni. Na Rakeku je voda zalivala klet, v Loški dolini pa je odkrilo streho garaže.