Prehitro slovo

Žalostna novica: umrl je igralec Jernej Šugman

R.T.
10. 12. 2017, 19.27
Posodobljeno: 10. 12. 2017, 20.50
Deli članek:

V 49. letu starosti je umrl Jernej Šugman, eden najbolj znanih slovenskih igralcev. Umrl je zaradi srčne kapi, so potrdili v Drami.

M24
Jernej Šugman bi rojstni dan praznoval 23. decembra.

Jernej Šugman je bil član ansambla ljubljanske Drame, uveljavil pa se je tudi kot izjemno vsestranki igralec v televizijskih serijah in filmih.

Poznamo ga po vlogah iz humorističnih televizijskih serij, kot sta Teater Paradižnik in Naša mala klinika, pa tudi iz številnih fimov. Naštejmo jih le nekaj: Lahko noč, gospodična, Zvenenje v glavi in Nočno življenje.

Za svoje delo v gledališču prejel vrsto nagrad. Lani je denimo prejel Borštnikovo nagrado za igro, in sicer za vlogo Ata Ubuja v uprizoritvi Kralj Ubu v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Z Baalom do Borštnikove nagrade

Rodil se je 23. decembra 1968 v Ljubljani. Od 1988 do 1992 je študiral dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in študij zaključil z vlogo Astrova v Čehovem Stričku Vanji v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Leta 1992 se je zaposlil v ljubljanski Drami, piše na spletnem portalu Sigledal.

Nato se je zelo hitro uveljavil kot igralec najzahtevnejših vlog. V naslednjih štirih letih je poosebil vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Med naslovne vloge, ki jih je oblikoval, sodi že legendarni Baal v režiji Eduarda Milerja, za katerega je prejel med drugim Borštnikovo nagrado za igro.

Zrele, ponotranjene, s kipečo, a neizbruhnjeno energijo je oblikoval like v Korunovih režijah: Maksa v Kralju na Betajnovi ali Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu ali Dimitrija v Bratih Karamazovih, Falaca v Strniševih Ljudožercih in Kralja Leara, še navaja portal.