Toži bivšo

Nova vojna zakoncev Zidar

L.T.
7. 12. 2017, 20.00
Deli članek:

Ivan Zidar si svojo stečajno maso polni na račun svoj bivše soproge. Na sodišče pa ne prihaja noben od njiju.

Arhiv Svet24
Ivan in Vincencija Zidar, ko sta še sedela za skupno mizo. Kasneje naj bi jo Ivan priklopil na detektor laži.

Sodnica Jelka Rozman je sodno obravnavo zaprla za javnost, s pojasnilom, da Vincencija Lombergar ni javna osebnost. Ivan Zidar – v osebnem stečaju – je namreč tožil svojo nekdanjo Vincencijo Lombergar, »primarno zaradi ničnosti pravnega posla, podredno zaradi izpodbijanja pravnih dejanj stečajnega dolžnika«, je pisalo v sodni zadevi, v kateri je omenjeno tudi 500 tisoč evrov.

Ženo naj bi dal na poligraf

Kot smo mediji že poročali, je Zidar v osebnem stečaju, v katerem na kup očitno praska vsak evro, kar je v njegovi družini povzročilo precej nesoglasij. Mediji so tako pisali, da naj bi aprila 2015 iz rezidence Zidarjevih neznanec odnesel kovček z večjo količino denarja, domnevno naj bi bilo v njem 200 tisočakov, česar Zidar ni prijavil policiji. Vsaj ne takoj, ampak šele čez nekaj mesecev, ko so pred njegovo hišo okradli kurirja, ki mu je prinašal nekaj več kot 100 tisočakov.

Bolni baron Zidar je prestar, da bi odgovarjal za svoje grehe, stečajno maso pa si polni s tožbami zoper bivšo ženo.

Nasprotno, Zidar je najel zasebnega detektiva, ki je ožje družinske člane podvrgel poligrafskemu testu. Na stolu naj bi se njegova žena, vnukinja in njen partner potili od tri do pet ur. Tedaj so še vsi živeli pod isto streho na Vevčah.

Pri testu naj bi sodeloval tudi Zidarjev odvetnik Boštjan Podgoršek, izvajalec testa pa naj bi bil sodelavec kriminalistične policije, čeprav je bila policija o ropu uradno obveščena šele po omenjenem ropu. Po sodni praksi poligraf v pravdnem postopku sicer ni izrecno prepovedan, vendar je kot dokaz v kazenskem postopku neveljaven, saj vsebuje element prisile. V predkazenskem postopku pa je njegova uporaba dopustna – s privolitvijo osumljenca.

To je sodu izbilo dno

Zidar Lombergarjeve domnevno ni vprašal po soglasju, preden jo je posedel na stol in ji dal na prste natakniti instrument za detekcijo laži. To sklepamo iz okoliščine, da se je kmalu nato z vnukinjo in njenim partnerjem odselila iz hiše na Zelenovi na Vevčah. Zidar je po medijskem poročanju nato postavil kamere po skoraj vseh sobah v hiši in zamenjal ključavnice.

Profimedia
Detektor laži. Fotografije je simbolična.

Zidar na sodišče ne more prihajati, saj se po trditvah odvetnika Boštjana Podgorška počuti »izrazito slabo«, ker njegova pljuča delujejo zgolj na 30 odstotkih.

Lombergarjeva ga je zaradi motenja posesti zato zvlekla na sodišče, vendar tožbe ni dobila. Tu pa se je sodna epopeja nekdanjih zakoncev šele začela. Zidar je namreč po sodni poti začel izpodbijati mesečno preživnino v višini 1600 evrov in delno ureditev premoženjskih razmerij med zakoncema, na podlagi katere je Lombergarjeva dobila na milijon evrov ocenjene družinske nepremičnine in pripadajočo opremo, Zidar pa znatno manj vredne deleže v podjetjih SCT Holding in Gradinal.

sk
Zidarjeva družinska hiša v Vevčah.

Zadnja v vrsti sodnih obravnav, s katero poskuša Zidar premoženje Lombergarjeve povrniti v stečajno maso svojega osebnega stečaja, se je tako zvrstila na gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, vendar za zaprtimi vrati.