Prihaja pestra noč

Po deževju se lahko z neba "vsuje" tudi do pol metra snega

S.R.
7. 12. 2017, 11.18
Posodobljeno: 7. 12. 2017, 11.40
Deli članek:

Če gre verjeti meteorologom, nas iz petka na soboto čaka pestra noč s snežnimi meteži.

Profimedia
Pripravite lopate.

Današnjemu pretežno oblačnemu dnevu bo jutri sledilo deževje. Padavinam, ki se bodo jutri čez dan okrepile in se zvečer razširile na celotno Slovenijo, pa bo po napovedih portala Severe Weather Europe v noči na soboto sledilo močno sneženje.

Portal opozarja, da bi znalo v noči na soboto v delih Slovenije in Hrvaške ter v Alpah  zapasti "veliko svežega snega". Največ ga lahko pričakujejo na območju severozahodnih Alp, kjer bi ga znalo zapasti tudi do 50 centimetrov, vendar se lahko lepe pošiljke nadejajo tudi na severozahodu Slovenije, ki jo bodo zaznamovali močni snežni meteži. Tako naj bi ga med 20 in 50 centimetri zapadlo v Julijskih Alpah. 

Severe weather
Portal severe weather opozarja na zajetno pošiljko snega.

Snežna meja in veter

Jutri tekom dneva se bo meja sneženja sicer večinoma gibala med 800 in 1200 metri nadmorske višine, vendar se bo zvečer pričela spuščati ter se nato ponoči spustila do nižin, pa sporoča slovenska agencija za okolje (Arso). V soboto popoldne naj bi nato padavine povsod ponehale. Arso dodaja še, da bo sobotno popoldne v severni in severovzhodni Sloveniji zaznamoval severni veter, medtem ko bo na Primorskem že zjutraj zapihala zmerna burja, ki bo popoldne ponehala. V nedeljo nas čaka sončno in mrzlo jutro, popoldne pa se bo nato na zahodu znova pooblačilo.