Slovenski državni gozdovi

Poslanci niso dobili pravega gradiva, le nekakšno "PR-poročilo"

G.G./STA
6. 12. 2017, 11.36
Posodobljeno: 6. 12. 2017, 11.40
Deli članek:

Člani odbora za kmetijstvo niso bili zadovoljni s poročilom družbe Slovenski državni gozdovi o poslovanju v lanskem letu. Označili so ga za poročilo z veliko leporečenja in brez vsebine.

Bobo
Na osnovi takšnih pogodb si bo slovenska primarna lesna industrija dolgoročno zagotovila del dobave lesa iz državnih gozdov.

"To je PR-poročilo neke družbe z veliko naštevanja in leporečenja, vsebine je pa bolj malo. Iz spoštovanja do odbora bi pričakoval, da boste poročilo opremili tudi s konkretnimi številkami, ne le z nekimi zoženimi bilancami," je poslovodstvo družbe po navedbah časnika Dnevnik okaral poslanec SMC Danilo Anton Ranc. "Poročilo ne pove praktično nič o poslovanju družbe. Nimamo predhodno postavljenih ciljev, da bi videli, do kod ste prišli," pa je ocenila Violeta Tomič (Levica).

Ko so člani odbora na razpravi ugotovili, da je nadzorni svet družbe Slovenski državni gozdovi obravnaval drugačno in precej obsežnejše poslovno poročilo, kot so ga sami dobili na mizo, je predsednik odbora Tomaž Lisec (SDS) kot predsednik odbora sejo prekinil. "Zgrožen sem, ker v DZ nismo dobili pravega gradiva. Naslednjič pošljite popolno gradivo in naj pride kmetijski minister Dejan Židan povedat, kdo je kriv za to šlamastiko," je dodal.

Dve vrsti poročil

Državna gozdarska družba se je danes odzvala in poudarila, da je letno poročilo namenjeno zgolj seznanitvi državnega zbora o poslovanju družbe. Ob tem so tudi poudarili, da je finančni direktor družbe Dejan Kaisersberger pojasnil, da gre za dve vrsti poročil, saj so poročilo za odbor pripravili na podlagi zakona in drugih predpisov.

Letna poročila, ki so podvržena reviziji, so strokovna poročila, ki morajo biti pripravljena v skladu z vsemi računovodskimi in drugimi standardi, so tudi javno objavljena in dostopna vsem, medtem ko je letno poročilo namenjeno seznanitvi državnega zbora o poslovanju družbe in doseganju njenih ciljev ter ne sodi v verigo korporativnega upravljanja, so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kaisersberger je sicer pojasnil, da je skrajšano poročilo narejeno izključno za namen obravnave v državnem zboru in je dodatek k letnemu poročilu, ki je napisano v skladu z zakonom o gospodarskih družbah in ga je obravnaval nadzorni svet družbe. A poslancev ni prepričal.