Zakon o trgovini

Zaprtje trgovin: kljub dogovoru Počivalšek vztraja pri spremembah

T.L./STA
5. 12. 2017, 17.06
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 17.07
Deli članek:

Minister vztraja pri tem, da je zakon, ki ga je v zvezi z zaprtjem trgovin v obravnavo vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, potreben in da ga je treba izboljšati z dopolnili v parlamentarnem postopku.

Profimedia
V četrtek naj bi se sicer o predlogu zakona izrekla vlada.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek kljub dogovoru, ki so ga podpisali socialni partnerji, vztraja, da je predlog novele zakona o trgovini potreben in da ga je treba izboljšati z dopolnili v parlamentarnem postopku. Koalicijske stranke se z njim ne strinjajo, vlada pa se bo morala o podpori predlogu izreči v četrtek.

Kot so pojasnili na ministrstvu, minister vztraja pri tem, da je zakon, ki ga je v zvezi z zaprtjem trgovin v obravnavo vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, potreben in da ga je treba izboljšati z dopolnili v parlamentarnem postopku.

Je pa vladni odbor za gospodarstvo danes začel in tudi prekinil obravnavo mnenja, ki ga je glede tega zakona pripravilo pristojno ministrstvo. Predlog mnenja bo še predmet nadaljnjih usklajevanj, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

V koaliciji se ne strinjajo s Počivalškom

Koalicijske stranke se s Počivalškom ne strinjajo. V poslanski skupini SMC menijo, da po dogovoru socialnih partnerjev glede zaprtja oz. odprtja trgovin v nedeljah zakon, s katerim bi to urejali, v tej fazi ni potreben. Če se bo v praksi izkazalo, da aneks h kolektivni pogodbi za trgovinsko dejavnost ne bo ustrezen oz. bo pomanjkljiv, obstaja možnost, da se ga dopolni oz. to uredi z zakonom, je v izjavi v DZ povedala poslanka SMC Andreja Potočnik.

Po njenih besedah jim je v poslanski skupini SMC najbolj pomembno, da delavci v trgovini dobijo več pravic. Po njihovih ocenah gredo z dogovorom med socialnimi partnerji v pravo smer. Spomnila je, da je zdaj dovoljeno delati 26 nedelj v letu, po novem bi delali največ 15 nedelj.

V četrtek naj bi se sicer o predlogu zakona izrekla vlada. Kot je povedala Potočnikova, se bo vlada morala izreči o tem, ali podpira Čušev zakon oz. ali ga želi dopolniti. A to mnenje za poslance ni zavezujoče, je poudarila.

Tudi za DeSUS je ključnega pomena socialni dialog in dogovor med socialnimi partnerji glede nedeljskega dela v trgovinah, pri čemer izpostavljajo dodatno omejitev delovnih nedelj in tudi dodatno nagrajevanje. Zanje je ta dogovor ustrezen, je danes v izjavi novinarjem v DZ povedal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

Zato po njihovem mnenju tega vprašanja ni treba urejati z zakonom. Jurša upa, da bo tako mnenje sprejela tudi vlada. Če bodo naredili drugače, bo to po njegovih navedbah eden od zakonov, ki ga poslanci ne bodo podprli.

Podobno menijo v poslanski skupini SD. Ne glede na to, kako bo ravnala največja vladna stranka, je zanje zelo pohvalno in pomembno, da so se socialni partnerji dogovorili o tem vprašanju, je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Dogovorjeno je za SD sprejemljivo in iz tega vidika ne vidijo potrebe po tem, da Čušev zakon nadaljuje parlamentarno pot. Je pa Han ob tem pohvalil Čuša, ker je z zakonom spodbudil pogovor in dogovor socialnih partnerjev v prid trgovcev in trgovin.

Tudi morebitni nov predlog zakona bi moral biti po besedah Hana usklajen s socialnimi partnerji in predstavljen koaliciji.